Obama, Hollande şi Harper şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu o intervenţie rusă în Ucraina

Barack Obama a purtat discuţii separate, sâmbătă, cu omologul său francez, François Hollande, şi premierul canadian, Stephen Harper, în cadrul cărora cei trei lideri şi-au exprimat "profunda îngrijorare" în legătură cu o intervenţie rusă în Ucraina, potrivit administraţiei americane.

593 afișări
Imaginea articolului Obama, Hollande şi Harper şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu o intervenţie rusă în Ucraina

Obama, Hollande şi Harper şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu o intervenţie rusă în Ucraina (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În cadrul acestor conversaţii, cei trei "lideri au căzut de acord asupra faptului că suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei trebuie respectate" şi au decis să rămână în contact în acest dosar, a precizat Casa Albă într-un comunicat.

Pe de altă parte, preşedintele american a purtat o conversaţie la telefon, sâmbătă, cu preşedintele rus, Vladimir Putin, pe tema crizei din Ucraina, potrivit Casei Albe.

Această conversaţie telefonică a avut loc în contextul unei reuniuni de urgenţă a echipei de securitate naţională a preşedintelui american, cu scopul de a examina opţiunile politice menite să conducă la soluţionarea crizei din Ucraina.

În cursul conversaţiei telefonice, care a durat 90 de minute, preşedintele american l-a îndemnat pe omologul său rus să-şi retragă forţele din Crimeea şi l-a avertizat în privinţa unei izolări a Rusiei pe scena internaţională, dacă va insista să intervină în Ucraina.

Obama i-a spus lui Putin că a încălcat legislaţia internaţională mobilizând trupe în Ucraina şi i-a solicitat să discute paşnic cu autorităţile de la Kiev pe marginea îngrijorărilor sale privind situaţia populaţiei rusofone din această ţară, a anunţat Casa Albă.

La rândul său, Vladimir Putin a evocat "ameninţarea reală care există la adresa vieţii şi sănătăţii cetăţenilor ruşi din teritoriul Ucrainei", dar şi "faptele infracţionale ale ultranaţionaliştilor sprijiniţi de actuala autoritate de la Kiev, a anunţat Kremlinul.

Rusia îşi rezervă dreptul de a "proteja interesele sale şi populaţia rusofonă" în caz de "violenţe" în estul Ucrainei şi în Crimeea, i-a spus preşedintele rus, Vladimir Putin, omologului său american, Barack Obama, potrivit unui comunicat al Kremlinului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici