Obama îndeamnă lumea să-şi amintească lecţiile de la căderea Zidului Berlinului: "Actele Rusiei împotriva Ucrainei arată că mai sunt multe de făcut"

Preşedintele american, Barack Obama, a îndemnat vineri lumea să-şi amintească lecţiile de la căderea Zidului Berlinului, în urmă cu 25 de ani, în contextul în care "actele Rusiei împotriva Ucrainei" arată că mai există multe de făcut.

556 afișări
Imaginea articolului Obama îndeamnă lumea să-şi amintească lecţiile de la căderea Zidului Berlinului: "Actele Rusiei împotriva Ucrainei arată că mai sunt multe de făcut"

Obama îndeamnă lumea să-şi amintească lecţiile de la căderea Zidului Berlinului: "Actele Rusiei împotriva Ucrainei arată că mai sunt multe de făcut" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Berlinul a lansat vineri celebrările cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la deschiderea Zidului, la 9 noiembrie 1989, care vor culmina duminică cu o mare sărbătoare pentru marcarea acestui eveniment istoric, preludiul Reunificării germane 11 luni mai târziu.

"La fel ca mulţi alţi americani, nu voi uita niciodată scenele cu locuitorii din Berlinul de Est care au ieşit curajos în stradă (...) făcând să cadă acest zid care, pentru atât de mult timp, i-a separat de familiile, prietenii lor şi lumea liberă", a afirmat preşedintele american.

"Acum, după 25 de ani, celebrăm progresul făcut posibil de evenimentele din această noapte de noiembrie", a adăugat el.

În opinia preşedintelui american Europa este în prezent "mai integrată, mai prosperă şi mai sigură".

"Dar, amintindu-ne de actele Rusiei împotriva Ucrainei, constatăm că mai avem multe de făcut pentru a realiza pe deplin viziunea noastră comună a unei Europe unite, libere şi în pace", a adăugat Obama.

Germania marchează duminică 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului, iar cu această ocazie este prevăzută o ceremonie la care sunt aşteptaţi să participe Angela Merkel, Mihail Gorbaciov, preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, şi fostul lider al sindicatului polonez Solidaritatea, Lech Walesa.

Întrevederea intervine în condiţiile în care Rusia şi Occidentul se confruntă cu cea mai gravă criză de la sfârşitul Războiului Rece, pe fondul conflictului din Ucraina.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici