Obama înregistrează o creştere spectaculoasă în sondaje

Candidatul democrat la Casa Albă, Barack Obama, a înregistrat o creştere spectaculoasă în intenţiile de vot, cu doar două săptămâni înainte de alegerile prezidenţiale, potrivit unui sondaj dat publicităţii marţi de către Centrul independent de cercetare Pew.

35 afișări
Imaginea articolului Obama înregistrează o creştere spectaculoasă în sondaje

Obama înregistrează o creştere spectaculoasă în sondaje (Imagine: Mediafax/AFP)

Obama a fost creditat cu 52 la sută din intenţiile de vot la nivel naţional, faţă de 38 de procente câte a obţinut John McCain, potrivit acestui studiu.

La începutul lui octombrie, acelaşi institut indica un avans de şapte puncte pentru Obama. Un alt sondaj, care urma să fie publicat miercuri în Wall Street Journal, acordă un avans de zece puncte lui Obama (52 la sută faţă de 42 de procente, obţinute de McCain).

Sondajul indică o creştere a diferenţei dintre cei doi candidaţi, iar Obama nu a mai obţinut un astfel de punctaj până acum, într-un sondaj efectuat de Wall Street Journal.

Sondajul, realizat între 17 şi 20 octombrie pe un eşantion de 1.159 de persoane, are o marjă de eroare de 2,9 la sută. Potrivit sondajului Pew, senatorul de Illinois şi-a sporit credibilitatea după fiecare dintre cele trei dezbateri televizate.

Alegătorii au mai multă încredere în Obama decât în McCain în probleme precum războiul din Irak şi modul de a lupta împotriva terorismului. De asemenea, 53 la sută dintre alegători spun că Obama este cel mai capabil să rezolve criza financiară, în timp ce McCain este creditat cu 32 de procente în acest sens.

Potrivit aceluiaşi studiu, 41 la sută dintre alegători susţin că McCain nu a dat dovadă de o gândire constructivă în alegerile pe care le-a făcut, în timp ce 29 de procente dintre alegători critică alegerile lui Obama.

Şi vârsta candidatului republican a devenit un motiv de îngrijorare pentru aproximativ o treime (34 la sută) dintre alegători care apreciază că McCain (72 de ani) este prea bătrân pentru a deveni preşedinte. În plus, alegerea guvernatorului de Alaska, Sarah Palin, pentru funcţia de vicepreşedinte al Statelor Unite, a fost dezaprobată de 49 la sută dintre alegători, în timp ce 44 de procente susţin această alegere. Categoria care a criticat alegerea lui Palin au fost femeile de până în 50 de ani, în proporţie de 60 la sută.

Campania lui McCain este considerată prea negativă de 56 la sută dintre respondenţi, iar 26 de procente apreciază că Obama are o campanie prea negativă.

Potrivit AFP, vestea cea bună pentru McCain este aceea că o pătrime dintre persoanele chestionate şi-ar putea schimba părerea (23 la sută).

Sondajul Pew a fost realizat în perioada 16-19 octombrie, pe un eşantion de 2.599 de persoane, având o marjă de eroare de 2,5 la sută.

Site-ul independent RealClearPolitics (RCP), care publică o medie a sondajelor, inclusiv cel efectuat de Pew, oferea marţi un avans de şapte puncte în favoarea lui Obama (50,1 la sută, faţă de 43,2 de procente).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici