Obama: Noile sancţiuni au scopul să pedepsească provocările ruse. Următoarea tranşă de sancţiuni va viza industria rusă a Apărării

Noile sancţiuni internaţionale, care ar putea să fie impuse încă de luni Rusiei, sunt menite să stopeze "provocările" Moscovei în estul Ucrainei, a declarat duminică preşedintele Statelor Unite Barack Obama.

2512 afișări
Imaginea articolului Obama: Noile sancţiuni au scopul să pedepsească provocările ruse. Următoarea tranşă de sancţiuni va viza industria rusă a Apărării

Barack Obama (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Este important să adoptăm noi sancţiuni pentru a determina Rusia să înţeleagă că acţiunile de destabilizare care se desfăşoară în Ucraina trebuie să înceteze", a declarat preşedintele american într-o conferinţă de presă susţinută în Malaysia.

Grupul Celor Şapte state puternic industrializate (G7) a decis sâmbătă să extindă sancţiunile vizând Moscova, în contextul intensificării tensiunilor în estul separatist al Ucrainei, unde rebeli deţineau în continuare, duminică, o echipă de observatori militari internaţionali.

Potrivit unui oficial american, "fiecare stat va stabili ce sancţiuni ţintite vrea să impună". "Sancţiunile americane ar putea interveni încă de luni", a precizat el.

Ambasadorii statelor membre UE se vor întâlni luni, la Bruxelles, "în vederea adoptării unei liste suplimentare cu sancţiuni în «faza a doua»", ca de exemplu blocarea unor active şi impunerea unor interdicţii de călătorie.

"Atât timp cât Rusia va urma calea provocărilor, în loc să încerce să rezolve această problemă prin mijloace paşnice şi (să favorizeze) o dezescaladare, vor exista consecinţe, iar aceste consecinţe vor fi tot mai importante", a avertizat Obama.

Următoarea tranşă de sancţiuni americane va viza industria rusă a Apărării

Următoarea tranşă de sancţiuni americane impuse Rusiei, din cauza rolului acesteia în criza din Ucraina, va viza în principal industria rusă a Apărării, dar şi persoane şi firme apropiate preşedintelui rus Vladimir Putin.

"Începând din această săptămână, în coordonare cu aliaţii şi partenerii noştri, vom intensifica presiunea asupra apropiaţilor (lui Vladimir Putin), firmelor pe care le conduc şi industriei Apărării", a declarat duminică dimineaţa adjunctul consilierului american prezidenţial pentru Securitate Naţională Tony Blinken, într-un interviu pentru CNN.

Noile sancţiuni internaţionale, care ar putea să fie impuse încă de luni, au scopul să oprească "provocările" Moscovei în estul Ucrainei, a declarat anterior preşedintele american Bracak Obama.

"Este important să adoptăm noi sancţiuni pentru a determina Rusia să înţeleagă că acţiunile de destabilizare care se desfăşoară în Ucraina trebuie să înceteze", a declarat preşedintele într-o conferinţă de presă susţinută în Malaysia.

Însă Washingtonul nu va accepta să dea curs solicitării unei asistenţe militare adresate de către ucraineni, în faţa ameninţărilor pe care le reprezintă trupele ruse staţionate în apropierea frontierelor, potrivit lui Blinken.

"Chiar dacă le-am trimite arme, acest lucru nu va schimba cu nimic capacitatea pe care o au de a se opune Rusiei", a adăugat el.

Consilierul a precizat că, în schimb, Statele Unite se vor concentra asupra ajutorării economice a Kievului.

Rusia, pe care Kievul şi Occidentul o acuză că alimentează tulburările din Ucraina, a masat până la 40.000 de militari la frontiera sa de vest, unde efectuează, de câteva zile, "manevre".

"Nu excludem o intervenţie militară rusă în Ucraina, în zilele următoare", le-a spus jurnaliştilor un diplomat occidental.

Statele Unite şi Ucraina au acuzat Moscova - care dezminte - că a pătruns în mai multe rânduri în spaţiul aerian ucrainean, în noaptea de vineri spre sâmbătă, cu scopul de a "provoca un război".

În faţa acestor evenimente, premierul interimar ucrainean Arseni Iaţeniuk a decis să-şi scurteze o vizită la Roma.

În schimb, Moscova cere părţii adverse să facă anumite gesturi.

Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a subliniat, într-o convorbire la telefon cu secretarul de Stat american John Kerry, asupra "necesităţii unor măsuri urgente pentru o dezescaladare", în primul rând suspendarea operaţiunilor militare împotriva rebelilor. Kievul afirmă că este vorba despre o operaţiune "antiteroristă".

La rândul său, Washingtonul cere Moscovei să garanteze securitatea observatorilor OSCE reţinuţi de către separatişti proruşi la Slaviansk, în estul Ucrainei, pe care-i acuză că sunt "spioni NATO" şi pe care i-a prezentat duminică drept "prizonieri de război".

Rusia a promis să "adopte toate măsurile posibile" pentru eliberarea lor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici