Obama: Nu există ambiguităţi privind începerea retragerii din Afganistan în 2011

Preşedintele american, Barack Obama, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a declarat, joi, că nu există "nicio ambiguitate" cu privire la data de iulie 2011 pentru începerea retragerii trupelor americane din Afganistan.

12 afișări
Imaginea articolului Obama: Nu există ambiguităţi privind începerea retragerii din Afganistan în 2011

Barack Obama: Nu există ambiguităţi privind începerea retragerii din Afganistan în 2011(Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"La începutul lunii iulie 2011, vom începe să transferăm responsabilităţile către poporul afgan şi forţele afgane de securitate", a declarat Barack Obama, într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu premierul norvegian, Jens Stoltenberg, cu puţin timp înainte de a primi prestigioasa recompensă.

Preşedintele american a făcut aceste afirmaţii la capătul unei săptămâni de controverse referitoare la noua strategie în Afganistan, anunţată la 1 decembrie şi care a dat naştere unor semne de întrebare cu privire la calendar.

"Nu manifest niciun fel de ambiguitate în această privinţă şi, prin urmare, nu ar trebui să fie nimic de dezbătut. Începând din iulie 2011, vom începe tranziţia", a afirmat el.

Totuşi, Barack Obama a reiterat că ritmul retragerii din Afganistan a trupelor aliate depinde de evoluţia situaţiei din teren, din punctul de vedere al securităţii şi stabilităţii.

"Ritmul în care se va derula aceasta (...), maniera în care ea se va realiza din punct de vedere tactic, totul va depinde de diverse condiţii", a adăugat el.

Dacă a anunţat săptămâna trecută trimiterea a 30.000 de militari suplimentari şi data la care va începe retragerea contingentului american, Barack Obama nu a precizat data când acest proces se va încheia.

Un ofiţer superior american, Michael Mullen, a recunoscut în această săptămână la postul CBS că numărul militarilor care vor pleca în 2011 s-ar putea să fie "foarte mic".

Opoziţia republicană l-a criticat în termeni duri pe preşedintele democrat, apreciind că anunţarea termenului iulie 2011 ar putea da un nou impuls talibanilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici