Obama nu trebuie să cedeze în faţa Rusiei privind scutul antirachetă - congresmeni

Aproximativ 40 de membri ai Congresului american au făcut apel, joi, la preşedintele Barack Obama să nu cedeze în faţa ruşilor pe tema scutului antirachetă din Europa şi să le refuze accesul la date sensibile pe acest subiect.

21 afișări
Imaginea articolului Obama nu trebuie să cedeze în faţa Rusiei privind scutul antirachetă - congresmeni

Obama nu trebuie să cedeze în faţa Rusiei privind scutul antirachetă - congresmeni (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cei 39 de congresmeni americani şi-au exprimat îngrijorările într-o scrisoare adresată preşedintelui, pe tema veleităţilor de cooperare bilaterală a preşedintelui Obama cu Moscova, care ar putea fi utilizată, în opinia lor, pentru a "submina" interesele securităţii naţionale americane.

Grupul, condus de senatorul Mark Kirk, l-a avertizat pe preşedinte împotriva unui eventual drept de veto care ar putea fi acordat Moscovei privind scutul antirachetă. Ei se opun de asemenea unui eventual acces acordat Rusiei "la datele cele mai sensibile ale tehnologiei antirachetă americane".

Congresmenii au exprimat "îngrijorări grave" referitoare la informaţiile de presă potrivit cărora preşedintele Obama ar lua în considerare să furnizeze Rusiei date sensibile obţinute prin satelit sau informaţii privind tehnologia legată de rachetele de interceptare.

Congresmenii îi cer preşedintelui asigurări că astfel de demersuri nu vor fi efectuate de Washington.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici