Obama pledează pentru anularea sancţiunilor din timpul lui Saddam Hussein împotriva Irakului

Preşedintele american, Barack Obama, a promis miercuri Irakului că îl va ajuta să se elibereze de sancţiunile datând din perioada lui Saddam Hussein, preferând să insiste pe cooperarea viitoare şi nu pe dispute bilaterale, într-un moment în care relaţiile intră într-o nouă etapă.

22 afișări
Imaginea articolului Obama pledează pentru anularea sancţiunilor din timpul lui Saddam Hussein împotriva Irakului

Obama pledează pentru anularea sancţiunilor din timpul lui Saddam Hussein împotriva Irakului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Pentru prima dată de la învestitura sa în ianuarie, Obama l-a primit pe prim-ministrul irakian Nuri al-Maliki la Casa Albă.

Dacă noua relaţie dintre cele două Guverne, din ce în ce mai puţin militară, a fost tensionată în cursul ultimelor luni, cei doi oficiali nu au lăsat nimic din această tensiune să transpară în faţa presei.

Obama a reiterat sprijinul american faţă de eforturile de reconciliere naţională, fără a exprima nerăbdare în legătură cu lentoarea procesului.

Ameninţarea pe care vicepreşedintele american Joe Biden ar fi proferat-o în timpul unei vizite în Irak (o anularea a angajamentului american în cazul reluării violenţelor) a fost privită negativ de irakieni, dar Maliki, venit să caute investiţii şi un ajutor pentru reconstrucţia ţării, a vorbit mai ales despre perspectivele cooperării economice, comerciale şi culturale.

Obama şi-a exprimat sprijinul faţă de eforturile lui Maliki în vederea anulării sancţiunilor impuse Irakului, după invazia din Kuwait în 1990.

"Să continuăm să împovărăm Irakul cu păcatele unui dictator decăzut ar fi o eroare", a spus Obama.

"Preşedintele Obama şi administraţia americană sunt de acord cu noi când spun că Irakul nu mai reprezintă o ameninţare pentru pacea şi securitatea internaţionale", a subliniat Maliki.

Naţiunile Unite i-au impus Irakului lui Saddam Hussein să plătească despăgubiri ţărilor care au suferit de pe urma invadării Kuwaitului. Irakul trebuie în prezent să aloce 5 la sută din veniturile sale petroliere pentru aceste despăgubiri, dintre care o mare parte se îndreaptă către Kuwait.

Maliki se afla joi dimineaţă la sediul Naţiunilor Unite pentru a-şi pleda cauza.

Obama a amintit însă că şi ceilalţi membri ai Consiliului de Securitate au drept de vot pe această temă.

Dar el şi Maliki au afişat dorinţa unei relaţii normalizate şi extinse, în contextul în care Obama a promis că îi va aduce acasă pe toţi militarii americani staţionaţi în Irak până la sfârşitul lui 2011.

Sub protecţia anonimatului, oficialii americani nu ascund faptul că ar dori să vadă instaurată reconcilierea cât mai repede posibil între comunităţile irakiene, care nu au reuşit să ajungă la o înţelegere privind repartiţia veniturilor obţinute din petrol sau privind echilibrul de putere între Guvernul central şi provincii.

Lipsa de securitate, recenta izbucnire de tensiuni între arabi şi kurzi şi conflictul teritorial privind regiunea petrolieră Kirkuk se adaugă la aceste preocupări.

"Nu există nici o îndoială pentru prim-ministru şi pentru mine că avem încă zile dificile în faţa noastră", a spus Obama. "Mi-am reiterat convingerea că Irakul va fi un loc mai sigur şi va avea mai multe şanse să reuşească, dacă toţi cetăţenii, din toate grupările etnice şi religioase, îşi vor găsi acolo un loc pentru a prospera", a continuat el.

"Vom face eforturi foarte mari pentru a nu da nici o şansă comportamentelor de divizare confesională", a răspuns Maliki.

Maliki va efectua joi o vizită la cimitirul militar din Arlington, în apropiere de Washington, unde se află mormintele americanilor ucişi în Irak.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici