Obama şi Congresul au ajuns la un acord pe tema negocierilor cu Iranul

Congresul american urmează să-şi spună cuvântul în legătură cu un eventual acord cu Iranul în dosarul nuclear, în urma unei înţelegeri pe această temă la care Executivul a ajuns cu Casa Albă, relatează BBC News online.

260 afișări
Imaginea articolului Obama şi Congresul au ajuns la un acord pe tema negocierilor cu Iranul

Barack Obama (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Preşedintele Barack Obama nu se mai opune unui proiect comun al democraţilor şi republicanilor, adoptat în unanimitate de către Comisia pentru Politică Externă din cadrul Senatului.

El a fost de acord să semneze proiectul, care oferă Congresului dreptul de a respinge orice acord viitor cu Republica islamică.

Un acord-cadru în vederea acordului final privind programul nuclear iranian a fost obţinut în aprilie, în urma unor negocieri-maraton.

Statele Unite, Iranul şi alte cinci mari puteri au stabilit la 30 iunie termenul-limită în vederea ajungerii la un acord prin care Occidentul să ridice sancţiunile impuse Teheranului în schimbul unor restricţionări ale programului nuclear iranian.

Unii republicani s-au opus acordului, afirmând că Teheranul a beneficiat de prea multe concesii. Ei au insistat întotdeauna că este necesar să aibă un cuvânt de spus, în cazul în care un eventual acord implică anularea unor sancţiuni economice impuse Iranului de către Congres.

Proiectul urmează să deblocheze ambele Camere ale Congresului, controlate de către republicani.

Potrivit unei versiuni anterioare a textului, orice plan al lui Obama de anulare a sancţiunilor impuse Iranului urma să fie analizat într-o perioadă de 60 de zile.

Această perioadă a fost redusă la 30 de zile.

De asemenea, Obama va putea să anuleze sancţiunile pe care le-a impus prin decrete prezidenţiale, dar nu şi pe cele impuse de către Congres.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici