Obama şi Sarkozy, nominalizaţi la Nobelul pentru Pace

Preşedinţii american, Barack Obama, şi francez, Nicolas Sarkozy, figurează printre cele 205 persoane şi organizaţii, un număr record, nominalizate pentru acordarea Premiului Nobel pentru Pace.

19 afișări
Imaginea articolului Obama şi Sarkozy, nominalizaţi la Nobelul pentru Pace

Preşedinţii francez, Nicolas Sarkozy, şi american, Barack Obama (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am primit 205 candidaturi, dintre care 33 ale unor organizaţii", a declarat, vineri, directorul Institutului Nobel din Oslo, Geir Lundestad.

"Este un nou record" după cel din 2005, când au fost depuse 199 de candidaturi, a declarat acesta.

Identitatea candidaţilor este ţinută secretă timp de 50 de ani. Dar anumite nume pot fi făcute publice, dacă propunătorii decid să lanseze public candidatura "protejaţilor" lor.

Barack Obama şi Nicolas Sarkozy figurează astfel pe lista candidaţilor din acest an.

O "nominalizare" nu oferă o garanţie a decernării Premiului Nobel pentru Pace din partea Comitetului Nobel, a precizat Lundestad.

Mii de persoane, între care parlamentari şi miniştri, laureaţi precedenţi, membri ai anumitor organizaţii internaţionale, anumiţi profesori universitari şi chiar şi Comitetul Nobel însuşi, au posibilitatea să propună o candidatură.

Numele laureatului sau laureaţilor va fi anunţat în octombrie.

Anul trecut, prestigoasa distincţie a fost acordată fostului preşedinte şi mediator finlandez, Martti Ahtisaari.

Citeşte şi:

Sarkozy, "nerăbdător" să "schimbe lumea" împreună cu Obama

Obama va anunţa retragerea din Irak până în august 2010

Sarkozy nu este sigur dacă va candida pentru un al doilea mandat

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici