Occidentalii studiază o ripostă din partea Consiliului de Securitate al ONU cu privire la Crimeea

Occidentalii studiază posibilitatea de a supune votului Consiliului de Securitate al ONU o rezoluţie prin care să reacţioneze faţă de referendumul prevăzut duminică în Crimeea, chiar dacă este sigur că Rusia va opune un vot de veto acestui text, potrivit unor diplomaţi.

634 afișări
Imaginea articolului Occidentalii studiază o ripostă din partea Consiliului de Securitate al ONU cu privire la Crimeea

Occidentalii studiază o ripostă din partea Consiliului de Securitate al ONU cu privire la Crimeea (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În referendumul prevăzut duminică, alegătorii sunt întrebaţi dacă doresc alipirea Crimeei la Rusia, deschizând posibilitatea unei anexări a peninsulei de către Moscova.

Acest scrutin este considerat ilegal de către Kiev şi occidentali, care încearcă să-l convingă pe preşedintele rus Vladimir Putin să nu-i dea curs.

Rezoluţia respectivă va reafirma necesitatea respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei şi va reitera faptul că referendumul încalcă Constituţia ucraineană.

Ea va fi redactată în termeni "măsuraţi", cu scopul de a încerca să convingă Beijingul să se delimiteze de Moscova. "Rusia va opune un vot de veto oricum", a declarat un diplomat, dar o abţinere chineză ar izola şi mai mult Moscova.

În cursul celor cinci reuniuni ale Consiliului pe tema crizei ucrainene, China s-a limitat să repete două principii ale diplomaţiei sale, şi anume susţinerea integrităţii teritoriale şi neingerinţa în afacerile interne ale statelor, dar fără să critice în mod direct Rusia.

Atunci când Consiliul s-a pronunţat asupra unei crize similare între Rusia şi Georgia, în 2008, Beijingul s-a abţinut.

O dezbatere s-a instalat de câteva zile între occidentali cu privire la oportunitatea încercării prezentării unei rezoluţii înainte de desfăşurarea referendumului din Crimeea.

Însă este necesar ca acesta să aştepte reacţia rusă de după scrutin pentru a face acest lucru, ceea ce deschide posibilitatea unei reuniuni de urgenţă a Consiliului duminică seara sau luni.

Premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk, care a fost primit miercuri de către preşedintele american Barack Obama la Washington, urmează să se adreseze joi după-amiaza Consiliului de Securitate reunit într-o sesiune publică.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici