Occupy Wall Street: Mii de cărţi distruse în timpul evacuării taberei din New York

Mişcarea Occupy Wall Street (OWS) a anunţat miercuri că mii de cărţi au fost distruse când tabăra din New York a fost dezmembrată, la 15 noiembrie, şi a cerut primarului să înlocuiască toate volumele distruse.

253 afișări
Imaginea articolului Occupy Wall Street: Mii de cărţi distruse în timpul evacuării taberei din New York

Mişcarea OWS denunţă distrugerea a mii de cărţi în timpul evacuării taberei din New York (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Din aproximativ 4.000 de cărţi ce făceau parte din biblioteca formată pe parcusul a două luni de donaţii, doar 1.275 au fost recuperate, iar dintre acestea doar 839 mai sunt utilizabile, a precizat în cadrul unei conferinţe de presă avocatul Norman Siegel, o personalitate a apărării drepturilor civice.

Lipsesc 3.161 de cărţi şi este probabil ca 68 la sută din totalul acestora să fi fost distruse, a declarat acesta cu regret.

Avocatul, împreună cu mica echipă care întreţinea această bibliotecă din piaţa Zuccotti a cartierului Wall Street, a cerut primarului Michael Bloomberg să "înlocuiască fiecare carte ce lipseşte sau care a fost distrusă".

Acesta a precizat că bibliotecarii au indexat toate operele donate mişcării anti-Wall Street, colecţie care includea cărţi cu autograf de la autori.

"Administraţia Bloomberg trebuie să recunoască răul care a fost comis şi că aşa ceva nu trebuie să se mai întâmple vreodată", a adăugat acesta, înainte de a cere alocarea unui spaţiu care să permită recrearea "bibliotecii poporului".

Biblioteca Occupy Wall Street (OWS) fusese organizată cu grijă şi era adăpostită în ultimele zile de un cort mare. Cărţile erau expuse pe etajere şi oricine putea împrumuta un volum.

Se găseau atât Shakespeare, cât şi Biblia, cărţi de poezie, numeroase romane, opere anarhiste, cărţi dedicate meditaţiei, Harry Potter, precum şi o autobiografie a primarului New York-ului. În plus, mai erau reviste, ziare, CD-uri şi DVD-uri.

"Acceptam orice", a precizat un bibliotecar, explicând că scopul bibliotecii era să "stârnească o discuţie".

OWS a expus în timpul acestei conferinţe de presă un număr mare de cărţi deteriorate, mucegăite şi uneori rupte, recuperate în urma evacuării taberei din piaţa Zuccotti.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici