Oficial american: Unităţile ruseşti de artilerie din apropierea Ucrainei au trecut la "poziţii de atac"

Potrivit unui oficial american, Rusia a mutat mai multe unităţi de artilerie cu rază lungă de acţiune şi lansatoare de rachete în poziţie de tragere, ameninţând Ucraina.

76082 afișări
Imaginea articolului Oficial american: Unităţile ruseşti de artilerie din apropierea Ucrainei au trecut la "poziţii de atac"

Foto: Arhivă

Imaginile din satelit au arătat că unele unităţi ruseşti şi-au părăsit zonele în care erau cantonate şi încep să se deplaseze în "poziţii de atac", potrivit unui oficial american citat de CBS.

Statele Unite cred că Rusia va ataca Ucraina până la sfârşitul săptămânii, deşi nu este încă sigur ce formă va lua atacul, a mai spus oficialul.

Oficialii americani spun că Rusia are acum 80% din forţele de care va avea nevoie pentru a lansa o invazie la scară largă, iar restul sunt pe drum. Mai mult de 120.000 de soldaţi ruşi sunt adunaţi de-a lungul graniţelor Ucrainei - la est, în Rusia, şi la nord, în Belarus.  

Washingtonul a decis transferul personalului diplomatic de la Kiev în oraşul Lviv, situat în vestul Ucrainei.

"Am ordonat aceste măsuri pentru un singur motiv - siguranţa personalului nostru - şi îi îndemnăm pe cetăţenii americani din Ucraina să părăsească imediat această ţară. Aceste precauţii prudente nu subminează în niciun fel susţinerea şi angajamentele noastre faţă de Ucraina. Parcursul pentru diplomaţie rămâne disponibil, dacă Rusia alege să se implice printr-o atitudine de bună-credinţă. Aşteptăm să trimitem înapoi personalul la Ambasada din Kiev imediat ce condiţiile vor permite aceste lucru", a declarat secretarul de Stat american, Antony Blinken, citat de CNN.

În ciuda situaţiei tot mai tensionate, oficialii americani şi europeni cred că încă există spaţiu pentru diplomaţie cu Rusia.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici