Oficial NATO: Un atac nuclear al Rusiei în Ucraina ar putea atrage o ripostă directă

Un eventual atac nuclear al Rusiei asupra Ucrainei ar schimba cursul conflictului şi aproape sigur ar declanşa o "ripostă fizică" din partea aliaţilor Kievului şi posibil din partea Alianţei Nord-Atlantice, afirmă un oficial NATO.

5554 afișări
Imaginea articolului Oficial NATO: Un atac nuclear al Rusiei în Ucraina ar putea atrage o ripostă directă

Federal government of the United States - Testul nuclear Greenhouse, 1951, SUA

Orice utilizare a armelor nucleare de către Moscova ar avea "consecinţe fără precedent" pentru Rusia. "Aproape sigur ar atrage o ripostă fizică din partea multor aliaţi şi, potenţial, chiar din partea NATO", a declarat un oficial din cadrul Alianţei Nord-Atlantice, sub protecţia anonimatului, conform agenţiei Reuters.

Oficialul citat consideră că Rusia recurge la ameninţări de tip nuclear în principal pentru a descuraja NATO şi anumite naţiuni să se implice direct în războiul din Ucraina.

Preşedintele SUA, Joseph Biden, a avertizat, miercuri, că acţiunile Rusiei generează riscuri privind "interpretări greşite" cu efecte catastrofale la nivel internaţional, însă Kremlinul a respins "retorica nucleară" a Occidentului.

Într-un interviu acordat postului de televiziune CNN, Biden a afirmat că preşedintele rus, Vladimir Putin "este un actor raţional care a făcut calcule greşite în mod semnificativ". Liderul de la Casa Albă, care săptămâna trecută afirma că riscurile unui conflict nuclear sunt cele mai ridicate din ultimii 60 de ani, a avertizat acum asupra "interpretărilor greşite" care pot avea efecte catastrofale. Întrebat dacă există riscul ca Putin să utilizeze arme nucleare tactice asupra Ucrainei, Biden a răspuns: "Nu cred că va face acest lucru".

Kremlinul a reacţionat vehement la afirmaţiile liderului de la Washington. "Exprimăm regret că lideri de state din Occident, din Statele Unite şi din Europa, recurg zilnic la retorică nucleară. Considerăm că este o practică foarte dăunătoare şi provocatoare", a afirmat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei. Oficialul rus a denunţat şi afirmaţiile secretarului general NATO, Jens Stoltenberg, care a declarat că o victorie a lui Putin în Ucraina ar fi o înfrângere a Occidentului. Peskov consideră că afirmaţiile demonstrează că NATO luptă de partea Ucrainei. Stoltenberg a afirmat marţi că "NATO nu este parte în conflict", dar a subliniat că "sprijinul oferit de Alianţă joacă un rol central".

Washingtonul a anunţat, marţi, că nu există indicii că preşedintele rus, Vladimir Putin, ar pregăti lansarea unui atac nuclear asupra Ucrainei, precizând că Washingtonul va menţine vigilenţa şi că nu vrea un conflict militar cu Moscova.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici