Oficial occidental, citat de Reuters: "Nu vă aşteptaţi ca regimul putinist să se prăbuşească prea curând"

  • "Putin a fost slăbit de război", declară un oficial occidental. "Dar este puţin probabil să cadă în curând".
  • Armata rusă este umilită pe câmpul de luptă, adaugă oficialul
8560 afișări
Imaginea articolului Oficial occidental, citat de Reuters: "Nu vă aşteptaţi ca regimul putinist să se prăbuşească prea curând"

Hepta

Preşedintele Vladimir Putin a fost slăbit de decizia sa de a invada Ucraina, dar o schimbare a puterii la vârf în Rusia este puţin probabilă în viitorul apropiat din cauza naturii autocratice a sistemului său politic, a declarat un oficial occidental. 

Putin, cel mai longeviv lider al Kremlinului de la Iosif Stalin încoace, a dominat Rusia de aproape 23 de ani de când Boris Elţin i-a dat servieta nucleară în ultima zi a anului 1999.

După modificările aduse constituţiei în 2020, unii observatori ai Rusiei se aşteptau ca Putin să conducă până în 2036. Dar invazia Ucrainei din 24 februarie a schimbat percepţiile.

„A fost slăbit de această eroare cu adevărat catastrofală”, a spus oficialul occidental, care a vorbit sub rezerva anonimatului.

„Vedem armata rusă umilită pe câmpul de luptă de Ucraina”.

Oficialul a spus că războiul a întărit statul ucrainean pe plan militar şi a determinat extinderea în continuare a alianţei militare NATO, slăbind-ul astfel pe Putin pe plan geopolitic, care a împlinit 70 de ani pe 7 octombrie, transmite Reuters

„Oamenii pot vedea că a făcut o mare eroare”, a spus acelaşi oficial. „Ei (ruşii) nu aveau un Plan B – au crezut că acest lucru va fi foarte uşor”.

„Asta trebuie să însemne că ruşii vorbesc mai mult despre succesiune, vorbesc mai mult despre ceea ce urmează, îşi imaginează o viaţă dincolo. Dar ceea ce eu nu fac este să sugerez că asta va fi în curând”.

Deşi era puţin probabil să existe o schimbare a liderului de la Kremlin în curând, oficialul a spus că mijlocul anilor 2020 începe să pară „mai probabilă”.

Următoarele alegeri prezidenţiale programate pentru Rusia sunt în 2024, iar Putin nu a spus încă dacă va candida din nou. 

Kremlinul, care a refuzat să comenteze imediat comentariile oficialului occidental, spune că Putin este de departe cel mai popular politician din Rusia şi a câştigat patru alegeri prezidenţiale.

Putin a spus că nu regretă că a lansat ceea ce el numeşte „operaţiune specială” a Rusiei împotriva Ucrainei şi consideră războiul ca un moment de cotitură când Rusia a înfruntat hegemonia occidentală la 30 ani de la căderea în 1991 a  Uniunii Sovietice.

După ce Occidentul a impus Moscovei cele mai severe sancţiuni din istoria modernă din cauza războiului, Putin spune că Rusia se îndreaptă spre Asia, şi în special către China, după secole în care a privit Occidentul ca polul creşterii economice şi al tehnologiei.

Oficialul a adăugat că nu există niciun semn, deocamdată, că Rusia ar fi pregătită să negocieze serios cu Ucraina.

„Va continua să fie un conflict lung, dificil şi sângeros”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici