Oficial taiwanez: Liderii chinezi au discutat despre posibilitatea atacării unei zone din Taiwan

Liderii de la Beijing au analizat posibilitatea lansării unui atac militar asupra Insulelor Pratas, o zonă din Taiwan, dar au stabilit să amâne o astfel de operaţiune până în anul 2024, afirmă un oficial de rang înalt de la Taipei, citat de agenţia Reuters.

1741 afișări
Imaginea articolului Oficial taiwanez: Liderii chinezi au discutat despre posibilitatea atacării unei zone din Taiwan

Oficial taiwanez: Liderii chinezi au discutat despre posibilitatea atacării unei zone din Taiwan

"Liderii chinezi au avut dezbateri interne despre atacarea sau ocuparea Insulelor Pratas. Este vorba de scenariul lansării unui război pentru a forţa Taiwanul să negocieze; evaluarea noastră este că acest lucru nu se va întâmpla în timpul mandatului preşedintelui Tsai Ing-wen", a declarat Chen Ming-Tong, directorul Departamentului Naţional de Securitate din Taiwan. Mandatul preşedintelui Tsai Ing-Wen se va încheia în anul 2024.

China a trimis sute de avioane militare, la începutul lunii octombrie, în spaţiul aerian al Taiwanului. Administraţia de la Beijing consideră Taiwanul teritoriu chinez şi a avertizat că ar putea utiliza forţa militară pentru menţinerea suveranităţii. Administraţia de la Taipei susţine că Taiwanul este independent şi avertizează că îşi va apăra democraţia şi libertăţile. Preşedintele Taiwanului, Tsai Ing-Wen, a fixat ca prioritate modernizarea forţelor armate, concentrându-se pe sisteme mobile de armament. Într-un articol publicat recent în revista Foreign Affairs, preşedintele Tsai Ing-Wen a atras atenţia că o eventuală ocupare a Taiwanului de către armata chineză ar genera efecte "catastrofale" asupra păcii în Asia.

Comandant militar american: Armata SUA are capacitatea de a apăra Taiwanul

Armata SUA are în mod clar capacitatea de a apăra Taiwanul de un atac al Chinei dacă va primi ordin în acest sens, a afirmat miercuri generalul Mark Milley, şeful Statului Major Interarme din Statele Unite, abordarea Washingtonului riscând să amplifice tensiunile cu Beijingul.

Generalul Mark Milley a declarat că nu se aşteaptă ca armata chineză să intervină în Taiwan în următoarele 24 de luni. Şeful Statului Major Interarme a precizat, la Forumul pentru Securitate organizat de Institutul Aspen, că Washingtonul menţine politica "ambiguităţii strategice" în cazul Taiwanului, subliniind că armata SUA poate interveni pentru apărarea Taiwanului dacă primeşte ordin din partea preşedintelui. Întrebat clar dacă armata SUA are posibilitatea să apere Taiwanul, generalul Mark Milley a răspuns: "În mod clar avem capacitatea de a face tot felul de lucruri în lume, inclusiv acest lucru, dacă ni se va solicita. În mod absolut, avem această capacitate, nu există niciun dubiu".

Administraţia de la Beijing i-a recomandat recent preşedintelui SUA, Joseph Biden, să dea dovadă de "prudenţă" după ce liderul de la Casa Albă a afirmat că armata americană va apăra Taiwanul în eventualitatea unui atac al Chinei. Preşedintele Joseph Biden a fost întrebat acum două săptămâni, în cursul unei dezbateri cu public organizate de postul de televiziune CNN, dacă Statele Unite ar apăra Taiwanul în cazul unui atac al Chinei. "Da, avem un angajament de a face acest lucru", a răspuns Joseph Biden.

Ca reacţie, Ministerul de Externe de la Beijing l-a îndemnat pe Joseph Biden să dea dovadă de "prudenţă". "În problemele referitoare la interesele fundamentale, precum suveranitatea şi integritatea teritorială, China nu va accepta niciun compromis", a declarat Wang Wenbin, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici