Oficial UE: Marea Britanie nu va putea avea drepturi egale cu statele UE după Brexit

Marea Britanie nu va putea avea drepturi egale cu statele UE după Brexit, avertizează Michel Barnier, principalul negociator european cu Londra, îndemnând Guvernul Theresa May să accelereze procedurile pentru ieşirea din Blocul comunitar.

2216 afișări
Imaginea articolului Oficial UE: Marea Britanie nu va putea avea drepturi egale cu statele UE după Brexit

Oficial UE: Marea Britanie nu va putea avea drepturi egale cu statele UE după Brexit (Imagine: Arhiva Foto Mediafax)

"A fi membru UE comportă drepturi şi avantaje. Ţările terţe nu vor putea avea niciodată aceleaşi drepturi şi avantaje", a atras atenţia Michel Barnier, potrivit ziarului La Repubblica, referindu-se la viitoarele negocieri cu Marea Britanie.

Întrebat dacă Marea Britanie va putea obţine un "Brexit flexibil" - cu menţinerea accesului la piaţa comunitară -, Barnier a amintit că orice ţară care doreşte acest lucru va trebui să respecte cele patru libertăţi fundamentale - circulaţia persoanelor, a mărfurilor, a serviciilor şi a capitalului.

Practic, Barnier a exclus posibilitatea ca Londra să menţină accesul la piaţa UE doar prin contribuţii la buget, însă prin limitarea dreptului de circulaţie a cetăţenilor.

Michel Barnier, principalul negociator UE pe tema Brexit, a recomandat Marii Britanii să accelereze procedura de părăsire a Uniunii Europene: "Timpul este scurt. Dacă Marea Britanie va înştiinţa Consiliul European până la sfârşitul lunii martie 2017, negocierile vor putea începe în câteva săptămâni, iar până în octombrie 2018 probabil se va ajunge la un acord".

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici