Oficiali cehi: Ucraina ar trebui să primească acelaşi sprijin ca şi Israelul după atacul din partea Iranului

Situaţia Ucrainei ar trebui să beneficieze de un ajutor similar celui primit de Israel în urma atacurilor iraniene cu drone şi rachete, au declarat unii oficiali cehi, scrie Euractiv.

867 afișări
Imaginea articolului Oficiali cehi: Ucraina ar trebui să primească acelaşi sprijin ca şi Israelul după atacul din partea Iranului

Oficiali cehi: Ucraina ar trebui să primească acelaşi sprijin ca şi Israelul după atacul din Iran

În noaptea de sâmbătă spre duminică, Iranul a atacat Israelul cu peste 300 de drone şi rachete, dar 99% dintre acestea au fost interceptate de forţele israeliene susţinute de aliaţi. Mai multe ţări, printre care şi Cehia, au condamnat acţiunile Iranului la adresa Israelului.

,,Cehia condamnă cu fermitate comportamentul destabilizator al Iranului şi al reprezentanţilor săi care au decis să atace Israelul. Reiterăm dreptul israelian la autoapărare. Comportamentul agresiv pe termen lung al Iranului împiedică regiunea Orientului Mijlociu să trăiască în pace şi securitate", a declarat Ministerul de Externe ca reacţie la atac.

Totuşi, unii politicieni cehi au subliniat faptul că şi Ucraina, care se confruntă cu atacuri similare din partea Rusiei, ar trebui să primească acelaşi tip de protecţie pe care l-a primit Israelul sâmbătă noapte, notează Euractiv.

,,Atacul de peste noapte asupra Israelului a fost respins cu succes datorită unui răspuns internaţional rapid şi a voinţei de a apăra spaţiul aerian. Este păcat că nu apărăm spaţiul aerian deasupra Ucrainei cu aceeaşi vigoare...", a postat ministrul ceh al afacerilor europene, Martin Dvořák, pe X.

Premierul ceh, Petr Fiala, a punctat importanţa menţinerii sprijinului american pentru Ucraina. ,,Sprijinul SUA pentru Ucraina este absolut esenţial", a declarat Fiala duminică, chiar înainte de a pleca la Washington pentru a se întâlni cu preşedintele Joe Biden şi cu reprezentanţi ai Congresului american.

Potrivit CNN, preşedintele american Joe Biden a reiterat ,,nevoia urgentă” pentru a fi votat pachetul de asistenţă militară, în valoare de 90 de miliarde de dolari, care prevede sprijin financiar atât pentru Israel, cât şi pentru Ucraina.

Pe de altă parte, liderul majorităţii din Senatul american, Chuck Schumer, a anunţat că s-ar fi ajuns la un acord între Casa Albă şi Congres şi a făcut apel ca pachetul să fie adoptat de Camera Reprezentanţilor în această săptămână.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici