Oficiali SUA: Fizicianul iranian "răpit" de CIA a lucrat de fapt pentru agenţia americană

Fizicianul iranian care susţine că a fost răpit şi torturat de serviciile de informaţii americane şi autorităţile saudite a fost un informator în Iran pentru CIA timp de mai mulţi ani, furnizând date despre programul nuclear al ţării, afirmă oficiali SUA citaţi de New York Times.

28 afișări
Imaginea articolului Oficiali SUA: Fizicianul iranian "răpit" de CIA a lucrat de fapt pentru agenţia americană

Oficiali SUA: Fizicianul iranian "răpit" de CIA a lucrat de fapt pentru agenţia americană (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit oficialilor americani, iranianul Shahram Amiri a părăsit Statele Unite şi s-a întors joi în Iran. El a descris ofiţerilor din cadrul serviciilor de informaţii americane cum o universitate din Teheran a devenit sediul secret al operaţiunilor nucleare ale ţării, conform aceleiaşi surse.

În timp ce se afla în Iran, el a fost de asemenea una din sursele care au stat la baza unui raport american controversat privind presupusul program iranian de armament, publicat în 2007, au continuat oficialii. Timp de mai mulţi ani, Amiri a furnizat informaţii descrise de un oficial ca fiind "semnificative şi originale" privind aspecte secrete ale programului nuclear al ţării sale, potrivit americanilor.

Această versiune a oficialilor americani, dintre care unii par să încerce să discrediteze declaraţiile lui Amiri, ce susţine că a fost răpit de CIA, reprezintă ultima evoluţie într-una din cele mai bizare poveşti ale erei nucleare, comentează New York Times. Ea oferă şi un prim indiciu privind modul în care Statele Unite au obţinut informaţii de la cercetători iranieni, pe lângă presupusele intruziuni anterioare în sistemele informatice iraniene.

Oficiali din cadrul administraţiei americane recunosc că decizia lui Amiri de a renunţa să se mai ascundă şi de a se întoarce în Iran reprezintă pentru Statele Unite o situaţie stânjenitoare şi ar putea reduce numărul informatorilor iranieni pentru Statele Unite.

Dar incidentul nu plasează într-o situaţie favorabilă nici Iranul. Mai mulţi analişti susţin că, deşi este aclamat public ca un erou, Amiri va fi probabil privit cu suspiciune de Guvernul iranian.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici