Oficialii europeni, încrezători că Acordurile de Asociere parafate la Vilnius vor fi semnate în 2014

Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, şi cel al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi-au exprimat speranţa că Acordurile de Asociere cu Georgia şi Republica Moldova, parafate vineri la Vilnius, vor fi semnate în 2014.

202 afișări
Imaginea articolului Oficialii europeni, încrezători că Acordurile de Asociere parafate la Vilnius vor fi semnate în 2014

Jose Manuel Barroso şi Herman Van Rompuy (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Eforturile voastre, hotărârea, curajul şi voinţa politică ne-au adus aici, astăzi, pentru a iniţia cel mai cuprinzător acord negociat vreodată de Uniunea Europeană cu ţările partenere. Felicitări autorităţilor din Georgia şi din Republica Moldova şi celor din societatea civilă care au contribuit la susţinerea acestor eforturi", a declarat preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, potrivit unui comunicat oficial.

"Acest proces de negociere a confirmat încă o dată legăturile istorice ale Georgiei şi Republicii Moldova cu ţările din Uniunea Europeană. Împărtăşim aceeaşi cultură şi aceleaşi valori. Am încredere că împreună vom continua să promovăm democraţia şi respectul faţă de drepturile omului şi statul de drept", a adăugat el.

Rompuy şi-a exprimat încrederea că acordurile vor fi semnat cât mai repede, posibil chiar anul viitor, după care va începe procesul de aplicare provizorie şi implementare deplină.

La rândul său, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a subliniat că iniţierea Acordurilor de Asociere şi a celui corelat DCFTA (acordul privind crearea unei Zone de Liber Schimb Aprofundată şi Cuprinzătoare) cu Georgia şi R.Moldova marchează "începutul unei noi etape în relaţiile" cu UE.

Barroso a subliniat că aceste acorduri, a căror parafare a avut loc, vineri, la Vilnius, oferă un "un acces sporit la cea mai mare piaţă unică din lume şi vor aduce beneficii în termeni de creştere a schimburilor comerciale, investiţii şi creare de locuri de muncă".

El a subliniat însă că aceste acorduri nu se referă doar la comerţ, ci şi la o cooperare sectorială. "Avem în vedere creşterea participării voastre la programele şi agenţiile Uniunii Europene şi să lucrăm cu voi mai mult în sectoare precum protecţia civilă, energie, mediu etc", a explicat oficialul european.

El a oferit ca exemplu semnarea de către Georgia a Acordului Cadru de Participare la cooperarea din cadrul PSAC (Politica de Securitate şi Apărare Comună), care face posibilă participarea acesteia la operaţiunile legate de securitate şi propunerea CE de liberalizare a vizelor pentru R.Moldova.

Barroso s-a declarat hotărât ca aceste acorduri parafate vineri cu Georgia şi R.Moldova să fie semnate în timpul mandatului acestei Comisii, respectiv în 2014.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici