Oficialii UE susţin că plecarea rapidă a lui David Davis, negociatorul britanic pentru Brexit, "nu este o problemă". Davis, acuzat că a venit nepregătit la discuţiile de la Bruxelles

Decizia negociatorului britanic pentru Brexit, David Davis, de a părăsi discuţiile de la Bruxelles după doar câteva ore nu reprezintă o problemă, au anunţat marţi oficialii Uniunii Europene, relatează site-ul france24.com.

1443 afișări
Imaginea articolului Oficialii UE susţin că plecarea rapidă a lui David Davis, negociatorul britanic pentru Brexit, "nu este o problemă". Davis, acuzat că a venit nepregătit la discuţiile de la Bruxelles

Oficialii UE susţin că plecarea rapidă a lui David Davis, negociatorul britanic pentru Brexit, "nu este o problemă". Davis, acuzat că a venit nepregătit la discuţiile de la Bruxelles (Imagine: Hepta)

Negociatori din partea Marii Britanii şi a Uniunii Europene s-au întâlnit, luni, la Bruxelles, pentru o nouă rundă de discuţii privind Brexit, iar ambele părţi s-au angajat să abordeze în profunzime subiectele esenţiale.

Davis a fost criticat de mulţi experţi după ce s-a întors la Londra înainte de prânz, la scurt timp după o discuţie cu negociatorul UE pentru Brexit, Michel Barnier. Totodată, negociatorul britanic pentru Brexit a fost acuzat că a venit nepregătit la întrevedere.

"Nu considerăm plecarea domnului Davis o problemă şi nu suntem îngrijoraţi de asta. Negociatorii şefi nu trebuie să fie prezenţi aici tot timpul. Există discuţii foarte bine structurate o dată pe săptămână, negocierile sunt în desfăşurare", a spus purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas.

Negociatorul UE pentru Brexit a precizat că va oferi detalii suplimentare despre stadiul discuţiilor abia în cursul zilei de joi.

De cealaltă parte, oficialii britanici au precizat că David Davis a trebuit să participe la o activitate parlamentară la Londra şi este aşteptat să revină la Bruxelles în cursul zilei de joi, pentru a analiza progresul înregistrat în negocierile cu Michel Barnier şi pentru a susţine o conferinţă de presă.

Cea de-a doua rundă de negocieri formale vizează drepturile cetăţenilor UE din Marea Britanie, plăţile pe care Marea Britanie trebuie să le facă pentru a acoperi angajamentele bugetare în curs de desfăşurare, rezolvarea problemelor privind Irlanda de Nord, odată ce o nouă frontieră terestră va separa ţara britanică de Irlanda, stat membru UE.

Bruxelles-ul a transmis că aceste subiecte trebuie lămurite înainte de a fi demarate discuţii privind viitoarele relaţii comerciale UE-Marea Britanie după Brexit, proces care ar trebui finalizat până la 30 martie 2019.

"Negocierile în temeiul articolului 50 se află acum în mâinile avocaţilor pentru Brexit. Ei trebuie să-şi facă treaba şi avem un avocat foarte bun în persoana lui Michel Barnier, ajutat de echipă. Comisia Europeană nu se simte invadată de către negociatorii britanici care au venit la Bruxelles pentru discuţii. Partenerii de negocieri sunt bineveniţi", a mai spus Margaritis Schinas.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici