Ofiţeri dintr-o trupă de elită a poliţiei ruse, acuzaţi de răpirea şi maltratarea unor imigranţi

Publicat: 09 03. 2010, 12:54
Actualizat: 06 11. 2012, 09:48

Aceste acuzaţii au fost formulate de Larisa Krepkova, care a fost antrenor de câini în cadrul Omon.

Ea afirmă că a părăsit unitatea pentru că nu mai putea suporta sau ignora brutalitatea foştilor ei colegi. În prezent, Krepkova este paznic într-un bloc de locuinţe de la marginea Moscovei. Ea locuieşte într-o încăpere mică de la intrarea în bloc, unde îşi are şi biroul.

Poliţiştii, a căror sarcină este să protejeze, răpeau şi băteau muncitori imigranţi care aşteptau la marginea drumului să fie luaţi la muncă.

„Rup coaste, rup picioare şi lovesc la nivelul feţei până când această demonstraţie de forţă îi convinge pe muncitori să nu mai opună rezistenţă”, a declarat Krepkova.

„Îi aruncau în dubiţe, le luau documentele şi telefoanele mobile, după care îi aduceau la sediul (unităţii) şi-i forţau să muncească pe nimic”, a adăugat ea.

Muncitorii erau forţaţi, de asemenea, să muncească în casele ofiţerilor superiori, a declarat Krepkova. Ea a spus că nu se teme de eventualele consecinţe ale acestor acuzaţii.

„Am primit apeluri anonime de ameninţare, prin care mi s-a spus să nu mai vorbesc. (Dar) oamenii trebuie să ştie ce se întâmplă”, a continuat ea.

Un imigrant, Shakir, a cărui familie trăieşte în Uzbekistan, a venit la Moscova să câştige bani pentru a-i trimite acasă. El a declarat că a fost forţat la o muncă de „sclav” de Omon.

„Au venit dimineaţa devreme cu dubele, în timp ce oamenii dormeau”, a spus el. „Au luat zece sau 20 dintre noi, iar eu am fost forţat să tai lemne, în timp ce ceilalţi au fost obligaţi să sape şanţuri pentru cabluri”, a adăugat imigrantul uzbec.

„Dacă acuzi pe cineva de vreo infracţiune, trebuie să mergi la tribunal, la poliţie sau la procuratură şi să prezinţi fapte. Această informaţie nu are vreo dovadă”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Afacerilor Interne, în subordinea căruia se află Omon.