Ofiţerul care a ordonat raidul din Afganistan a încălcat regulamentele NATO

Ofiţerul german care a ordonat vineri bombardamentul din nordul Afganistanului a încălcat regulamentele NATO, potrivit unui raport preliminar dezvăluit în ediţia de joi a cotidianului Sueddeutsche Zeitung.

28 afișări
Imaginea articolului Ofiţerul care a ordonat raidul din Afganistan a încălcat regulamentele NATO

Ofiţerul care a ordonat raidul din Afganistan a încălcat regulamentele NATO (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Colonelul Georg Klein şi-a depăşit competenţele şi a evaluat greşit situaţia, potrivit acestui raport, comandat de NATO în urma dramei survenite în apropiere de Kunduz, care s-a soldat cu moartea a zeci de persoane.

Potrivit unui oficial de rang înalt din cadrul NATO, este "destul de clar": colonelul Klein nu a respectat regulile privind luarea deciziilor. Pentru o decizie de o asemenea importanţă, ar fi trebuie să raporteze cartierului general al ISAF, forţa NATO din Afganistan.

Colonelul Klein a cerut aviaţiei americane să bombardeze două camioane-cisternă furate de talibani deoarece se temea ca insurgenţii să nu folosească aceste vehicule ca bombe împotriva forţelor occidentale.

Raportul preliminar al NATO consideră totuşi că nu a existat nici un pericol iminent pentru trupele ISAF deoarece camioanele-cisternă erau împotmolite în nisip, iar situaţia acestora era monitorizată îndeaproape de mai multe ore.

Intervievat de cotidianul din Munchen, un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării a afirmat că Berlinul a preferat să aştepte publicarea unui raport oficial înainte de a se pronunţa.

Faţă de emoţia generată în Germania în urma acestui bombardament, Guvernul german a reacţionat cu moderaţie.

Cancerarul Angela Merkel şi-a exprimat marţi "regretul profund" faţă de victimele nevinovate din Afganistan, dar a menţionat de asemenea că nu va accepta "judecăţi pripite" referitor la cele întâmplate vineri.

Victimele civile ale bombardamentului NATO au devenit subiectul unor critici virulente în Afganistan, inclusiv din partea Guvernului de la Kabul, şi a relansat în Germania dezbaterea privind mobilizarea în această ţară a armatei germane (Bundeswehr), cu trei săptămâni înainte de alegerile legislative.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici