Okinawa: Mii de persoane protestează faţă de prezenţa militară americană pe insulă

Câteva mii de persoane au defilat, duminică, pe străzile din Okinawa, în semn de protest faţă de numărul tot mai mare de incidente legate de prezenţa militară americană în zonă.

21 afișări
Imaginea articolului Okinawa: Mii de persoane protestează faţă de prezenţa militară americană pe insulă

Okinawa: Mii de persoane protestează faţă de prezenţa militară americană pe insulă (Imagine: Mediafax Foto)

Circa 6.000 de persoane, conform organizatorilor, au sfidat ploaia şi vântul puternic, pentru a participa la manifestaţia în cursul căreia au fost scandate sloganuri ostile armatei americane.

Mai mult de jumătate dintre cei 40.000 de militari din Japonia sunt staţionaţi în insula Okinawa, în extremitatea sudică a arhipelagului nipon.

Demonstraţia, una dintre cele mai importante organizate după 1995, a fost convocată după ce o adolescentă de 14 ani a fost violată, principalul suspect fiind un militar american. Familia fetei şi-a retras ulterior plângerea, pentru a evita declanşarea unui proces şi presiunile mediatice intense legate de acesta.

Suspectul este un sergent din Corpul Puşcaşilor marini, în vârstă de 38 de ani, care a respins acuzaţiile de viol, dar a recunoscut că a făcut gesturi deplasate la adresa adolescentei. El este arestat şi face obiectul unei anchete a armatei americane.

În 1995, violarea unei fete în vârstă de 12 ani de către trei militari americani a provocat un val masiv de proteste, obligând autorităţile japoneze să adopte, împreună cu Statele Unite, un program de reducere a prezenţei militare străine în Okinawa.

"Cerem guvernului acţiuni eficiente pentru a pune capăt încălcării drepturilor populaţiei din Okinawa", se arată într-o rezoluţie citită în timpul mitingului de Setsuko Oshiro, preşedinta unui grup al femeilor din Okinawa. "Cerem reducerea prezenţei militare americane, în special a prezenţei puşcaşilor marini", adaugă textul.

În Japonia au avut loc, în ultimele luni, mai multe incidente în care au fost implicaţi militari americani. Un soldat a fost reţinut de armata americană în urma unei plângeri depuse de o filipineză din Okinawa, care îl acuză de viol. Alţi patru puşcaşi marini, cu baza la Hiroshima, în vestul Japoniei, sunt bănuiţi de violarea colectivă a unei japoneze şi urmează să compară în faţa unei Curţi Marţiale. Un alt militar american, care a dezertat de la o bază navală situată la sud de Tokyo, este bănuit de uciderea unui şofer de taxi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici