Olaf Scholz cere prelungirea funcţionării centralelor nucleare, în pofida disputelor din coaliţie

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a cerut, luni seară, în pofida disputelor intense din coaliţia guvernamentală de la Berlin, prelungirea funcţionării până în aprilie 2023 a trei centrale nucleare, în contextul crizei energiei, afirmă oficiali citaţi de publicaţia Der Spiegel.

1278 afișări
Imaginea articolului Olaf Scholz cere prelungirea funcţionării centralelor nucleare, în pofida disputelor din coaliţie

Cancelarul Scholz le-a trimis scrisori oficiale ministrului Economiei, Robert Habeck, ministrului Mediului, Steffi Lemke, şi ministrului de Finanţe, Christian Lindner, prin care cere prelungirea funcţionării până pe 15 aprilie 2023 a centralelor atomo-electrice Isar 2, Neckarwestheim 2 şi Emsland.

Cele trei centrale nucleare urmau să fie închise pe 1 ianuarie 2023, iar, în contextul crizei energetice generate de tensiunile cu Rusia, existau dispute intense în coaliţia de la Berlin privind prelungirea funcţionării instalaţiilor atomice.

Alianţa '90/Verzi (ecologistă) accepta prelugirea funcţionării centralelor Isar 2 şi Neckarwestheim 2 câteva luni, dar insista pentru închiderea Centralei Emsland la 1 ianuarie 2023. În schimb, Partidul Liber-Democrat (FDP, liberal) cerea menţinerea în funcţiune a celor trei centrale nucleare până în 2024.

Nu este clar dacă s-a ajuns la un acord în coaliţie, dar cancelarul Olaf Scholz a cerut oficial menţinerea în funcţiune a celor trei centrale atomice până pe 15 aprilie 2023.

Ricarda Lang, unul dintre liderii Partidului Verzilor, îi ceruse în urmă cu câteva ore cancelarului Scholz să se poziţioneze clar în această privinţă. "Mi-aş dori uneori să ştiu care este poziţia Partidului Social-Democrat (SPD) în această privinţă", a afirmat Ricarda Lang.

Decizia cancelarului Scholz a fost salutată imediat de Partidul Liberal-Democrat. "Toate cele trei centrale nucleare rămân în funcţiune iarna aceasta şi vor produce electricitate, inclusiv Centrala Emsland", a afirmat Christian Dürr, liderul grupului parlamentar FDP din Bundestag, Camera inferioară a Parlamentului german.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici