Olanda şi Turcia au reluat relaţiile diplomatice formale

Guvernele Olandei şi Turciei au decis reluarea relaţiilor diplomatice formale, după ce Olanda şi-a retras ambasadorul din Turcia în luna februarie, a declarat Stef Blok, ministrul olandez de Externe, citat de Reuters.

191 afișări
Imaginea articolului Olanda şi Turcia au reluat relaţiile diplomatice formale

Olanda şi Turcia au reluat relaţiile diplomatice formale

O dispută diplomatică între ţările NATO a început în martie 2017, când guvernul olandez a interzis mai multor membri ai guvernului preşedintelui turc Tayyip Erdogan să îşi susţină campania printre membrii diasporei turce din Olanda, în aceeaşi perioadă în care în Olanda aveau loc alegeri naţionale.

Relaţiile diplomatice dintre cele două ţări au fost susţinute din februarie doar de însărcinaţi cu afaceri.

„În data de 11 iulie, miniştrii de Externe ai Turciei şi Olandei s-au întâlnit în cadrul summitului NATO din Bruxelles. Aceştia au discutat despre evenimentele regretabile care au avut loc în martie, care au rezultat în deteriorarea relaţiilor dintre cele două ţări. Cei doi au subliniat faptul că Turcia şi Olanda au avut mereu o relaţie de prietenie şi au foarte multe interese comune, în calitate de membri NATO. Cele două ţări au avut relaţii diplomatice timp de peste patru secole, au fost aliaţi NATO de peste 60 de ani şi au avut relaţii economice strânse”, se relatează într-o declaraţie comună a celor două ţări, publicată pe site-ul Ministerului de Externe din Olanda.

„Cei doi miniştri au declarat că ambele ţări doresc să normalizeze relaţiile. Aceştia au subliniat importanţa unei cooperări strategice pe diverse probleme, cum ar fi migraţia, combaterea terorismului şi consolidarea relaţiilor economice. În urma discuţiilor productive din cadrul summitului, ambii miniştri au decis să continue ulterior discuţiile”, se adaugă în declaraţie.

„În timpul unei conversaţii telefonice dintre cei doi miniştri, s-a decis normalizarea relaţiilor diplomatice dintre Turcia şi Olanda. Astfel, miniştrii au decis să retrimită ambasadori în Ankara şi Haga în scurt timp. De asemenea, ministrul de Externe olandez va face o vizită oficială în Turcia în a doua parte a anului 2018.”, se menţionează în declaraţie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici