Olli Rehn vrea progrese în negocierile de aderare cu Turcia

Comisia Europeană vrea să deschidă înainte de sfârşitul anului cel puţin un alt capitol de negociere cu Turcia în vederea aderării sale, a anunţat vineri comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn.

12 afișări
Imaginea articolului Olli Rehn vrea progrese în negocierile de aderare cu Turcia

Premierul turc Tayyip Erdogan (s) şi comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În situaţia în care Uniunea Europeană urmează să deschidă marţi în principiu cel de-al 11-lea capitol, referitor la taxe, Rehn vrea deschiderea celui de-al 12-lea, asupra concurenţei, în timpul preşedinţiei suedeze a Uniunii Europene, al cărei mandat de şase luni începe la 1 iulie.

"Am deschis până în prezent zece capitole, ceea ce, în trei ani (din octombrie 2005, n.red) este o performanţă foarte bună. Vom deschide săptămâna viitoare capitolul privind fiscalitatea, ceea ce este un alt succes. Ne mai rămân 24 de deschis", a precizat el în cadrul unei întrevederi cu ministrul turc de Externe, Ahmet Davutoglu.

Subliniind "importanţa deosebită" a capitolului privind concurenţa, Rehn, un puternic susţinător al aderării Turciei, a considerat că ar fi posibil ca "acest capitol important să fie deschis până la sfârşitul acestui an".

"Va fi nevoie ca legislaţia" turcă "cu privire la ajutoarele de stat să fie adoptată, înainte ca Adunarea naţională să intre în vacanţa (parlamentară) de vară", a menţionat el.

"Vom avea atunci mai multe şanse să deschidem acest capitol pe tema concurenţei", a explicat el.

"Depinde de Ankara", a precizat el, fără a lăsa impresia că s-ar teme că statele membre UE, care se opun deschis aderării cu drepturi depline a Turciei, precum Franţa şi Germania, vor bloca deschiderea acestui capitol.

"Reformele politice" din Turcia "rămân motorul procesului de aderare", a afirmat comisarul european, făcând referire, în afară de concurenţă, la domeniul mediului.

El a menţionat de asemenea "deschiderea unui capitol foarte important pentru politica socială şi a locurilor de muncă", aceasta fiind condiţionată de "adoptarea" de către Ankara "a unei legi pentru sindicate în conformitate cu reglementările Organizaţiei Internaţionale a Muncii şi a Uniunii Europene".

"Lucrăm intens asupra anumitor legislaţii", a dat asigurări ministrul turc de Externe, Ahmet Davutoglu, evocând "atmosfera amicală" de pe parcursul întrevederii sale cu Olli Rehn.

Turcia a demarat în octombrie 2005 negocierile în vederea aderării sale la Uniunea Europeană. Negocierile s-au dovedit a fi dificile din cauza nerecunoaşterii de către Ankara a Ciprului, membru al UE, a ritmului lent al reformelor democratice din Turcia şi a ostilităţii mai multor state europene faţă de ideea intrării ţării în UE.

Davutoglu a făcut referire la intensitatea contactelor dintre UE şi Turcia, această întrevedere cu Ollie Rehn fiind "a treia în ultimele două luni". Premierul turc Recep Tayyip Erdogan, aflat vineri la Bruxelles, se află la "cea de-a doua vizită a sa în ultimele cinci sau şase luni", a precizat el.

Cu o zi înainte la Bruxelles, ministrul turc însărcinat cu Afacerile Europene, Egemen Bagis, le-a cerut oficialilor europeni să nu se opună aderării ţării sale la UE, menţionând că o aderare ar trimite un mesaj de deschidere faţă de toată lumea musulmană.

Erdogan a menţionat recent că Turcia, după cel de-al 11-lea capitol de negociere, doreşte să deschidă alte două înainte de sfârşitul anului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici