OMS menţine alerta pandemică în cazul gripei cu virus A/H1N1

Directoarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Margaret Chan, a decis joi, după consultarea comitetului de urgenţă, să menţină alerta pandemică în cazul gripei cu virus A/H1N1, care a provocat moartea a 18.000 de persoane în lume de la descoperirea sa, în aprilie 2009, relatează AFP.

22 afișări
Imaginea articolului OMS menţine alerta pandemică în cazul gripei cu virus A/H1N1

OMS menţine alerta pandemică în cazul gripei cu virus A/H1N1 (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Chan a decis menţinerea alertei pandemice, declanşate în urmă cu aproape un an, la 11 iunie 2009, respectând încă o dată avizul consultativ al comitetului de urgenţă al organizaţiei.

Reunit marţi în teleconferinţă, grupul celor 15 experţi a apreciat în "unanimitate" că "activitatea pandemică se menţine", chiar dacă "perioada cea mai intesă" de propagare "pare să fi trecut în numeroase regiuni din lume", precizează OMS.

Experţii au recomandat încă o dată să nu se lase garda jos în faţa bolii, în prezent activă în zonele tropicale, în special în Caraibe şi în Asia de sud-est.

"Membrii comitetului au subliniat că rămâne esenţial pentru ţări să menţină vigilenţa în privinţa acestei pandemii", în special prin păstrarea măsurilor de sănătate publică puse în aplicare urgent pentru a face faţă unei boli descrise ca "vicleană" şi periculoasă, la scurt timp după descoperirea sa în Mexic, în 2009.

"Pandemie sau nu, ea (gripa cu virus A/H1N1) este încă aici. Va fi mereu important să ne vaccinăm deoarece gripa cu virus A/H1N1 continuă să aibă efecte grave asupra anumitor grupuri, cum ar fi femeile însărcinate şi copii mici", a explicat recent un purtător de cuvânt al agenţiei ONU.

Totuşi, OMS recunoaşte că activitatea virusului A/H1N1 în emisfera sudică, care a intrat în sezonul hibernal propice propagării bolii, se situează la un nivel "inferior" celui atins în iulie 2009 pentru zonele tropicale.

OMS a precizat că o nouă reuniune a comitetului de experţi va avea loc "la jumătatea lui iulie" pentru a reevalua situaţia după primele săptămâni de iarnă în emisfera sudică.

Agenţia ONU a fost criticată dur pentru modul în care a gestionat pandemia şi mai ales pentru alerta generală lansată în urmă cu un an.

Anunţul primei pandemii a secolului a determinat producerea a milioane de doze de vaccin şi medicamente antivirale, utilizate însă în mică măsură de guverne.

Justificând poziţia OMS, Chan a dat asigurări la jumătatea lui mai că lumea a avut "noroc" deoarece virusul nu a suferit o mutaţie. Ea a dispus însă o anchetă pentru analizarea modului în care OMS a gestionat criza, precum şi asupra integrităţii comitetului de experţi, suspectat că a fost influenţat de laboratoare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici