,,Omuleţii albaştri" pândesc în Marea Chinei de Sud şi comit acte de agresiune. China neagă

În urmă cu o săptămână, pe 6 august, o navă chineză a pazei de coastă a tras cu tunuri de apă asupra navelor filipineze într-o zonă disputată a Mării Chinei de Sud. Analiştii geopolitici sunt îngrijoraţi că zona ar putea fi un punct de scânteie pentru un război mondial.

2382 afișări
Imaginea articolului ,,Omuleţii albaştri" pândesc în Marea Chinei de Sud şi comit acte de agresiune. China neagă

Dr. Ernest Gunasekara-Rockwell, Public Domain

Presupusa miliţie maritimă la care se face referire uneori ca „omuleţii albaştri” din Beijing este acuzată de acte de agresiune, la fel ca şi în cazul ,,omuleţilor verzi" proveniţi din Rusia când au pătruns în Crimeea, în 2014. 

Imaginile furnizate de Filipine cu incidentul de weekend-ul trecut arată mai multe nave chineze care împiedică nava filipineză să se aprovizioneze la un avanpost militar îndepărtat de pe Second Thomas Shoal din Insulele Spratly.

Majoritatea navelor chineze implicate sunt marcate  ca „Garda de Coastă a Chinei”, dar printre acestea se află şi cel puţin două nave cu cocă albastră care seamănă cu bărci de pescuit.

Experţii occidentali în securitate maritimă  din Filipine şi Statele Unite cred că acele ambarcaţiuni aparţin unei miliţii maritime controlate de Beijing, despre care experţii spun că are sute de nave puternice şi acţionează ca o forţă neoficială a Chinei care o foloseşte pentru a face revendicări teritoriale în ​​Marea Chinei de Sud. 

Ray Powell, directorul SeaLight la Centrul Gordian Knot pentru Inovare în Securitate Naţională de la Universitatea Stanford, a declarat că miliţia a ajutat China să opereze în „zona gri”, prin desfăşurarea unor acţiuni ce ar putea fi considerate acte de război.

Beijingul câştigă teritoriu sau control, momentan, fără să tragă un foc.  

„Dacă nu se schimbă ceva, asta se va întâmpla. Este doar o chestiune de când se va întâmpla”, a spus el potrivit CNN

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici