ONU a acceptat cererile Palestinei de aderare la 13 tratate

ONU a anunţat joi că cererile palestinienilor de aderare la 13 tratate sau convenţii internaţionale, al căror depozitar este, sunt în conformitate cu procedurile internaţionale.

111 afișări
Imaginea articolului ONU a acceptat cererile Palestinei de aderare la 13 tratate

ONU a acceptat cererile Palestinei de aderare la 13 tratate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aceste cereri au fost transmise Secretariatului General al ONU la 2 aprilie de către reprezentantul palestinian la ONU Riyad Mansour. Serviciile juridice ale ONU "au stabilit că instrumentele (de aderare) primite sunt redactate conform legilor şi reglementărilor în vigoare, înainte de a le accepta depunerea", a declarat purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric.

Responsabilitatea Secretariatului General al ONU în această materie este "de natură administrativă", a subliniat Dujarric. "Este datoria fiecărui stat membru să se pronunţe individual cu privire la problemele juridice" pe care le-ar putea ridica aceste aderări.

În principiu, cererile de aderare intră în vigoare după 30 de zile de la depunere. Documentele publicate pe site-ul Secţiei pentru tratate menţionează în cazul celor mai multe dintre ele că tratatul sau convenţia "va intra în vigoare pentru statul Palestina la 2 mai 2014". Altele se referă la date ulterioare, în mai sau iulie, conform unor proceduri diferite pentru fiecare tratat sau protocol.

Printre aceste tratate internaţionale, la care autorităţile palestiniene au cerut să adere, figurează Convenţiile de la Viena privind relaţiile diplomatice şi consulare, Convenţia asupra drepturilor copilului, Convenţia împotriva torturii sau cea împotriva corupţiei.

De asemenea, Autoritatea Palestiniană (AP) a cerut Elveţiei să poată adera la a 4-a Convenţie de la Geneva, din august 1949, asupra protecţiei civililor în teritorii ocupate şi la primul ei Protocol adiţional, iar Olandei să poată adera la Convenţia de la Haga, din octombrie 1907, asupra legilor şi cutumelor războiului terestru.

Statutul de stat observator, obţinut în noiembrie 2012, la ONU, oferă Palestinei acces la diverse convenţii şi organizaţii internaţionale.

Una dintre principalele posibilităţi deschise ar fi să adere la Statutul de la Roma, care a creat Curtea Penală Internaţională (CPI) şi care ar permite Palestinei să depună plângeri împotriva Israelului, dar conducerea palestiniană nu a depus încă vreo cerere în acest sens.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici