ONU avertizează că un petrolier uriaş, ancorat în Yemen, ar putea provoca o catastrofă ecologică

ONU avertizează că un petrolier ancorat în largul coastelor Yemenului riscă să se scufunde sau să explodeze în orice moment, provocând o catastrofă ecologică, potrivit Sky News.

16256 afișări
Imaginea articolului ONU avertizează că un petrolier uriaş, ancorat în Yemen, ar putea provoca o catastrofă ecologică

Sursa foto: Twitter

Nava a fost abandonată în 2015 după ce în ţara din Orientul Mijlociu a început războiul civil. Dacă petrolierul va exploda sau se va scufunda, un dezastru ecologic se va produce în Marea Roşie deoarece la bord există cantitate uriaşă de petrol. În timp, vaporul a început să se destrame.

„Este o navă veche, un super petrolier din 1976, din acea epocă, şi, prin urmare, nu este doar veche, ci şi neîntreţinută şi este posibil să se scufunde sau să explodeze în orice moment. Cei care cunosc nava, inclusiv căpitanul care o comanda, îmi spun că este o certitudine. Nu este o chestiune de dacă, este doar o chestiune de când, aşa că este important să acţionăm cât mai repede posibil, altfel va vărsa în cele din urmă un milion de barili de petrol în Marea Roşie”, a declarat coordonatorul umanitar al ONU pentru Yemen, David Gressly.

Potrivit unei simulări realizate de revista ştiinţifică Nature Sustainability, o scurgere de petrol ar ţine între două şi trei săptămâni, iar petrolul se va răspândi până în Arabia Saudită, în Eritreea şi în Djibouti. Catastrofa ar închide porturile cheie ale Yemenului de la Marea Roşie punând capăt brusc ajutorului alimentar de care depind aproape şase milioane de oameni. De asemenea, majoritatea importurilor de combustibil ar fi oprite, ceea ce este foarte important deoarece opt milioane de oameni din Yemen se bazează pe pompe pentru a-şi procura apă proaspătă.

În plus, aproximativ două milioane de persoane de pe coasta Yemenului care depind de instalaţiile de desalinizare a apei, vor fi puternic lovite. Simularea mai arată că efectele asupra mediului vor fi profunde, distrugând sau deteriorând recifele de corali şi pădurile de mangrove protejate.

Nature Sustainability prezice că, în trei săptămâni, o scurgere de petrol neîntreruptă ar putea ucide aproape toate stocurile de peşte din Marea Roşie a Yemenului, distrugând vieţile a milioane de oameni care trăiesc în comunităţile de coastă şi care se bazează pe ocean pentru hrană şi mijloace de trai.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
yemen,
petrolier,
onu

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici