ONU estimează la 870 de miliarde de dolari profitul crimei organizate

Crima organizată la nivel internaţional a obţinut profituri în valoare de 870 de miliarde de dolari (aproximativ 695 de miliarde de euro), a anunţat luni la Viena Iuri Fedotov, şeful Biroului ONU pentru lupta împotriva drogurilor şi crimei organizate (UNODC).

305 afișări
Imaginea articolului ONU estimează la 870 de miliarde de dolari profitul crimei organizate

ONU estimează la 870 de miliarde de dolari profitul crimei organizate (Imagine: AFP - MEdiafaxFoto)

Oficialul a îndemnat totodată la o mai bună cordonare între state în vederea combaterii acestui flagel.

"Putem evalua valoarea crimei organizate la nivel transnaţional la suma de 870 de miliarde de dolari", a declarat Fedotov într-o conferinţă de presă pe această temă la Viena.

"Nu putem evalua, însă, suferinţele şi nefericirea pe care aceste activităţi ilegale le produc unor milioane de persoane", a continuat el.

Liderii din lumea crimei organizate sunt "inteligenţi, bine informaţi şi oportunişti", a subliniat şeful UNODC, lansând un apel în vederea unei mai bune cooperări între state cu scopul combaterii acestor organizaţii criminale, extrem de mobile.

Aproximativ 800 de miniştri şi reprezentanţi ai societăţii civile paricipă timp de o săptămână, în capitala austriacă, la o Conferinţă privind lupta împotriva crimei organizate la nivel transnaţional.

Pe de altă parte, UNODC a prezentat marţi un nou instrument care să ajute ţările în lupta împotriva crimei organizate, a anunţat Fedotov, alături de ministrul italian de Interne Annamaria Cancelleri.

Acest registru al crimei organizate are la bază analiza a peste 200 de cazuri şi cunoştinţele a peste 50 de experţi. El a fost elaborat în cadrul unei cooperări între Biroul ONU, guvernele Italiei şi Columbiei şi Interpol.

Acest instrument le va permite ţărilor să înţeleagă diferitele experienţe în lupta împotriva crimei organizate şi să le integreze în strategiile lor împotriva criminalilor şi reţelelor acestora.

"Grupări din lumea crimei organizate sunt angajate în diverse activităţi criminale pe o serie de pieţe. Traficul de droguri este un exemplu important, dar este vorba totodată despre traficul de persoane şi de bunuri culturale, crima în domeniul informatic şi pirateria", a subliniat Fedotov la prezentarea acestui instrument la Viena, la sediul UNODC.

"În vederea unei combateri eficiente a crimei organizate, ţările trebuie să destructureze organizaţia criminală în totalitate, să îi judece pe liderii acesteia, să îi priveze de profiturile ilegale şi să îi împiedice să procedeze la spălarea de bani", a adăugat şeful Biroului ONU.

Prezentarea registrului a avut loc în cadrul unei Conferinţe ONU privind lupta împotriva crimei organizate care reuneşte, la Viena, peste 800 de oficiali şi experţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici