ONU, îngrijorată de lipsa navelor de cereale dintr-un port ucrainean

Organizaţia Naţiunilor Unite şi-a exprimat luni îngrijorarea cu privire la faptul că portul ucrainean Pivdennyi (Yuzhny) de la Marea Neagră nu a mai primit nicio navă din 2 mai, în cadrul unui acord care permitea exportul de cereale şi îngrăşăminte în condiţii de siguranţă pe timp de război.

1973 afișări
Imaginea articolului ONU, îngrijorată de lipsa navelor de cereale dintr-un port ucrainean

ONU, îngrijorată de lipsa navelor de cereale dintr-un port ucrainean

Purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, nu a precizat cine este vinovat pentru lipsa navelor care călătoresc spre portul situat în apropiere de Odesa, care este, de asemenea, locul unde Rusia obişnuia să pompeze până la 2,5 milioane de tone de amoniac anual pentru export prin intermediul unei conducte de la Togliati.

Conducta respectivă a fost închisă de la invazia Rusiei asupra Ucrainei, în februarie 2022.

Rusia obişnuia să exporte 4,4 milioane de tone de amoniac pe an - 20% din comerţul maritim global - înainte de războiul său din Ucraina.

Acordul privind cerealele din Marea Neagră - negociat de ONU şi Turcia în iulie anul trecut - permite exportul de amoniac în condiţii de siguranţă, iar Rusia a făcut presiuni pentru repornirea conductei. Săptămâna trecută, Rusia a fost de acord ca pactul de la Marea Neagră să fie prelungit cu două luni.

Dar o sursă guvernamentală ucraineană a declarat vineri pentru Reuters că Kievul ar lua în considerare posibilitatea de a permite amoniacului rusesc să tranziteze teritoriul său pentru export dacă acordul privind cerealele din Marea Neagră va fi extins pentru a include mai multe porturi ucrainene şi o gamă mai largă de mărfuri.

Acordul privind cerealele din Marea Neagră s-a oprit săptămâna trecută, în timp ce Rusia a decis dacă îl va continua sau nu. Conform acordului, un Centru Comun de Coordonare (JCC) din Istanbul - format din oficiali din Ucraina, Rusia, Turcia şi ONU - autorizează şi inspectează navele la intrare şi la ieşire.

Dujarric a declarat că, de când acordul a fost prelungit, nouă nave au fost inspectate şi autorizate să călătorească, dintre care cinci se află în prezent în porturile ucrainene Odesa şi Chornomorsk încărcând marfă.

Dujarric a declarat că JCC are în prezent 17 cereri de la navele care doresc să călătorească în Ucraina şi că şapte au fost aprobate şi aşteaptă acum să fie inspectate.

„Nicio navă care doreşte să încarce produse alimentare în portul Yuzhny/Pivdennyi nu a fost aprobată pentru înregistrare”, a declarat el reporterilor. „Portul Yuzhny/Pivdennyi nu a primit nicio navă din 2 mai. Suntem îngrijoraţi de această restricţie şi solicităm din nou reluarea completă a operaţiunilor”.

Peste 30 de milioane de tone de alimente au fost exportate din porturile ucrainene în cadrul acordului privind Marea Neagră, iar Dujarric a declarat că portul Pivdennyi (Yuzhny) a reprezentat mai mult de o treime din aceste transporturi. El a precizat că niciun îngrăşământ, inclusiv amoniac, nu a fost încă exportat în cadrul acordului de la Marea Neagră.

Rusia a ameninţat că nu va reînnoi acordul dacă nu va fi îndeplinită o listă de cereri legate de obstacolele din calea propriilor sale exporturi de alimente şi îngrăşăminte. Repornirea conductei de amoniac este una dintre aceste cereri, pe care Naţiunile Unite au încercat să o intermedieze.

O altă cerinţă cheie a Rusiei este ca banca sa agricolă de stat, cunoscută sub numele de Rosselkhozbank, să fie reconectată la reţeaua internaţională de plăţi SWIFT. Aceasta a fost deconectată de la SWIFT de către Uniunea Europeană în iunie, din cauza invaziei din Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al UE pentru afaceri externe, Peter Stano, a declarat pentru Reuters că UE nu ia în considerare nicio re-suspendare a băncilor ruseşti.

Luni, Kremlinul a declarat că reticenţa UE de a reconecta banca agricolă de stat a Rusiei la SWIFT arată „poziţia neconstructivă” a blocului în ceea ce priveşte acordul privind cerealele din Marea Neagră.

Ca o alternativă la SWIFT, ONU a propus ca alte bănci să poată procesa plăţile. Reuters a relatat că JPMorgan a procesat prima plată pentru Banca Agricolă Rusă şi ar putea ajuta la alte zeci de tranzacţii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici