ONU: Numarul victimelor civile în Afganistan a crescut cu 23 la sută în 2013

Numărul victimelor civile ale conflictului din Afganistan a crescut cu 23 la sută în primul semestru din 2013, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit unui raport al misiunii ONU în Afganistan (UNAMA), publicat miercuri.

127 afișări
Imaginea articolului ONU: Numarul victimelor civile în Afganistan a crescut cu 23 la sută în 2013

ONU: Numarul victimelor civile în Afganistan a crescut cu 23 la sută în 2013 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Creşterea numărului de morţi şi răniţi, bărbaţi, femei sau copii, a dus la o creştere de 23 la sută a numărului de victime civile în primele şase luni din 2013, în comparaţie cu aceeaşi perioadă din 2012", anunţă raportul.

Conflictul dintre insurgenţii talibani, înlăturaţi de la putere în 2001, şi forţele afgane, susţinute de o coaliţie internaţională, s-a soldat cu 1.319 morţi (cu 14 a sută mai mult, în comparaţie cu primul semestru din 2012) şi 2.533 de răniţi (cu 28 la sută mai mult decât în 2012) în rândul civililor, în perioada 1 ianuarie-30 iunie 2013.

De asemenea, UNAMA a constatat că sunt vizate "din ce în ce mai multe femei şi copii".

"În cursul primelor şase luni din 2013, în urma violenţelor au murit 106 femei şi au fost rănite 241, ceea ce reprezintă o creştrere de 61 la sută, în comparaţie cu prima perioadă din 2012", potrivit misiunii ONU. Totodată, au fost ucişi 231 de copii, iar 529 au fost răniţi (o creştere de 30 la sută).

Creşterea numărului de victime civile inversează tendinţa scăderii, înregistrate în 2012, afirmă raportul, care regretă că "Guvernul afgan încă nu a pus în aplicare nişte măsuri concrete pentru a limita numărul victimelor civile şi nu le-a cerut forţelor afgane să ia toate măsurile necesare pentru a (le) proteja".

La fel ca în 2012, dispozitivele explozive artizanale stau la originea numărului mare de victime civile.

Aceste bombe, care reprezintă, în afară de atentatele sinucigaşe, una dintre armele preferate ale rebelilor talibani, au provocat moartea a 443 de persoane şi rănirea a 917, în primele şase luni ale anului, ceea ce reprezintă o creştere de 34 la sută faţă de primul semestru din 2012.

Misiunea ONU în Afganistan este alarmată, de asemenea, de o "nouă tendinţă": creşterea numărului de civili ucişi sau răniţi în confruntările tot mai frecvente dintre forţele afgane şi insurgenţi, care constituie o a doua cauză de a deceselor.

Cel puţin 207 civili au fost ucişi, iar 764 răniţi în confruntările din 2013 (o creştere de 42 la sută, în comparaţie cu aceeaşi perioadă din 2012).

Peste 350.000 de reprezentanţi ai forţelor de securitate afgane (poliţişti, militari, paramilitari) sunt expuşi tot mai mult asalturilor organizate de rebeli, după ce au preluat responsabilitatea privind securitatea statului de la forţa internaţională a NATO în Afganistan (ISAF), care în prezent a devenit o simplă misiune de formare şi de sprijin, în special aerian.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici