Operaţiune periculoasă. Zeci de arme nucleare ar putea fi mutate din Turcia la o bază din Italia, pe fondul tensiunilor dintre Ankara şi Washington

Cincizeci de focoase nucleare ar putea fi mutate de la Incirlik din Turcia la baza aeriană americană Aviano din nord-estul Italiei, în contextul tensiunilor între Washington şi Ankara, relatează presa italiană, potrivit site-ului agenţiei ANSA.

2901 afișări
Imaginea articolului Operaţiune periculoasă. Zeci de arme nucleare ar putea fi mutate din Turcia la o bază din Italia, pe fondul tensiunilor dintre Ankara şi Washington

Operaţiune periculoasă. Zeci de arme nucleare ar putea fi mutate din Turcia la o bază din Italia, pe fondul tensiunilor dintre Ankara şi Washington (Foto: 123RF)

Ipoteza a fost menţionată luna trecută şi de generalul american în retragere Charles Wald, fost adjunct al comandantului Comandamentului European al Statelor Unite, într-un interviu pentru agenţia Bloomberg.

Wald a declarat că, "având în vedere anti-americanismul tot mai puternic din Turcia şi a dorinţei lui Erdogan de a se apropia de Rusia, trebuie să mutăm urgent aceste arme".

"În mod ideal, noua lor destinaţie ar trebui să fie în Europa şi o posibilitate ar putea fi baza italiană de la Aviano. Din punct de vedere logistic, nu ar exista dificultăţi", a adăugat generalul american.

Incirlik nu este bază americană, ci este condusă de turci, iar forţele NATO au nevoie de aprobarea guvernului de la Ankara pentru operaţiunile pe care le desfăşoară de acolo. În timpul şi după tentativa de lovitură de stat din Turcia, din 2016, autortităţile de la Ankara au sistat alimentarea cu energie electrică a bazei, iar securitatea armelor a fost asigurată de turci.

Erdogan a avertizat recent că Turcia ar putea închide baza de la Incirlik, care găzduieşte arme nucleare americane, ca urmare a ameninţărilor din partea SUA cu sancţiuni contra Ankarei şi a rezoluţie a Congresului de la Washington prin care este recunoscut genocidul otoman împotriva poporului armean.

Potrivit unui raport al Adunării Parlamentare a NATO, în cadrul alianţei, Statele Unite au poziţionat în avangardă aproximativ 150 de arme nucleare, în principal bombe B61, în Europa, pentru a fi utilizate de avioane din SUA şi din ţări aliate. Aceste bombe sunt stocate în şase baze americane şi europene - Kleine Brogel din Belgia, Büchel (Germania), Aviano şi Ghedi-Torre din Italia, Volkel (Olanda) şi Incirlik, Turcia.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
turcia,
nuclear,
arme

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici