Operaţiuni de spionaj informatic fără precedent în Norvegia, împotriva întreprinderilor

O serie de societăţi norvegiene din domeniul apărării şi al energiei au fost ţinta unui asalt de spionaj informatic fără precedent în această ţară scandinavă, a anunţat Autoritatea pentru Securitate Naţională (ASM), un serviciu norvegian de informaţii.

236 afișări
Imaginea articolului Operaţiuni de spionaj informatic fără precedent în Norvegia, împotriva întreprinderilor

Operaţiuni de spionaj informatic fără precedent în Norvegia, împotriva întreprinderilor (Imagine: Shutterstock)

În ultimul an au fost semnalate cel puţin puţin zece atacuri informatice, al căror mod de operare sugerează că provin de la un singur actor, a subliniat ASM.

"Este de presupus că numărul real este mult mai mare, dar că numeroase (societăţi vizate) nu au contactat" autorităţile, apreciază serviciul de spionaj, într-un comunicat.

ASM a precizat că este foarte dificil să se ajungă la autorii atacurilor, care utilizează servere informatice situate în străinătate, refuzând să indice în mod public vreun suspect.

"Este pentru prima dată când un atac informatic de această amploare are loc în Norvegia", a declarat purtătorul de cuvânt al ASM, Kjetil Berg Veire.

Modul de operare este de fiecare dată acelaşi, un e-mail personal fiind trimis anumitor persoane, e-mail care conţine un virus ce permite furtul la distanţă al conţinutului calculatorului respectiv, se arată în comunicat.

Însă fiecare atac este "croit pe măsură", pentru a evita programele antivirus ale întreprinderilor vizate, adaugă serviciul de spionaj.

Ţintele privilegiate erau grupurile petroliere, producătorii de energie şi întreprinderile din sectorul apărării. ASM nu dezvăluie nici numele acestora.

"În mai multe rânduri, atacurile au avut loc în timp ce întreprinderile erau angajate în negocieri de contracte importante", a mai precizat serviciul de spionaj.

Aceste atacuri au permis autorilor lor să îşi însuşească documente, schiţe industriale, nume de utilizatori şi parole. Însă Kjetil Berg Veire a declarat că este imposibil ca eventualele pierderi să fie cuantificate, în lipsa unui inventar detaliat al datelor furate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici