Operaţiunile de salvare în Japonia: 50.000 de militari mobilizaţi, ajutor din partea mai multor ţări

Japonia a mobilizat 50.000 de militari şi membri ai serviciilor de intervenţie pentru a acorda asistenţă supravieţuitorilor cutremurului devastator de vineri, urmat de un tsunami de proporţii. Forţele de Autoapărare japoneze sunt integral mobilizate, iar sute de nave, avioane şi vehicule militare se îndreaptă către zonele de nord-est, unde cutremurul şi valurile seismice s-au soldat cu peste 1.800 de morţi sau dispăruţi.

57 afișări
Imaginea articolului Operaţiunile de salvare în Japonia: 50.000 de militari mobilizaţi, ajutor din partea mai multor ţări

Operaţiunile de salvare în Japonia: 50.000 de militari mobilizaţi, ajutor din partea mai multor ţări (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În Japonia încep să ajungă şi echipe internaţionale, multe dintre acestea fiind mobilizate şi după cutremurul din Noua Zeelandă, care a distrus parţial oraşul Christchurch.

Premierul japonez, Naoto Kan, a avertizat că primele zile ale operaţiunilor de salvare sunt esenţiale pentru supravieţuitori. "Am înţeles dimensiunile imense ale pagubelor produse de tsunami", a spus el, după ce a inspectat, la bordul unui elicopter, zonele afectate de catastrofă.

"Zone rezidenţiale au fost complet distruse în multe regiuni de litoral, iar incendiile încă nu au fost stinse în unele locuri", a spus el, în timpul unei reuniuni de urgenţă a guvernului.

Statele Unite, care staţionează aproape 50.000 de militari în Japonia, au trimis în regiune mai multe nave, inclusiv două portavioane, pentru a participa la operaţiunile de salvare.

ONU a anunţat că o echipă formată din şapte experţi specializaţi în activităţi de evaluare şi coordonare în caz de catastrofă va ajunge la faţa locului, pentru a ajuta autorităţile japoneze să coordoneze activitatea echipelor internaţionale.

Guvernul japonez a acceptat deja oferte de asistenţă din partea Australiei (72 de specialişti), Statelor Unite (200 de experţi), Coreei de Sud, Noii Zeelande, Germaniei, Singapore şi Mexicului (145 de experţi în total), în timp ce China şi Uniunea Euorpeană pregătesc alte oferte de sprijin, a precizat ONU. Franţa, Marea Britanie şi Elveţia au anunţat, la rândul lor, trimiterea de echipe de intervenţie specializate.

Prima zi a operaţiunilor de salvare a fost marcată de câteva succese - mai mulţi supravieţuitori au fost salvaţi de pe acoperişul unei şcoli elementare din Watari, iar 81 de pasageri ai unei nave date dispărute vineri au fost recuperaţi de elicopterele forţelor armate.

Însă tot sâmbătă au fost localizate între 300 şi 400 de victime în portul Rikuzentakata, practic distrus de tsunami, iar autorităţile au anunţat că nu au informaţii despre 9.500 de locuitori ai unui singur oraş.

În continuare, 5,6 milioane de locuinţe nu sunt alimentate cu energie electrică şi aproximativ un milion nu dispun de apă potabilă.

Forţele de Autoapărare au început intervenţiile în masă sâmbătă, cu 300 de avioane, 20 de distrugătoare şi alte tipuri de nave şi 25 de avioane de recunoaştere.

Forţele de poliţie din Tokyo şi Osaka, precum şi Ministerul Sănătăţii au trimis echipe medicale şi de intervenţie în zonele afectate de cutremur şi tsunami.

ONU a anunţat că şi organizaţia Telecoms sans Frontieres (TSF) a trimis în Japonia o echipă pentru a evalua necesarul în materie de telecomunicaţii şi a oferi un ajutor de urgenţă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici