Operatorul centralei de la Fukushima: Fisiunea nu este cauzată de o reacţie necontrolată

Operatorul centralei avariate de la Fukushima, TEPCO, a încercat să liniştească publicul joi, dând asigurări că o recentă fisiune, detectată într-un reactor, nu părea să fie cauzată de o reacţie în lanţ necontrolată.

152 afișări
Imaginea articolului Operatorul centralei de la Fukushima: Fisiunea nu este cauzată de o reacţie necontrolată

no title

Gazele xenon 133 şi 135, detectate în interiorul reactorului numărul 2, provin de la o fisiune "spontană" a uraniului, aşa cum se întâmplă în reactoarele "normale", a declarat Junichi Matsumoto, un oficial din cadrul companiei Tokyo Electric Power (TEPCO).

Însă cantităţile relevate marţi şi miercuri sunt prea slabe pentru a fi produse de o reacţie nucleară în lanţ necontrolată şi exponenţială, a adăugat Matsumoto. Concentrarea lor este de 10.000 de ori mai mică decât în cazul generării acestui fenomen, în opinia sa.

Ca măsură de precauţie, TEPCO a injectat, în noaptea de marţi spre miercuri, zece tone de soluţie de apă şi acid boric, pentru a absorbi neutronii şi a stopa un eventual proces în lanţ.

Fisiunea nucleară este procesul utilizat în reactoarele nucleare pentru a produce căldură, genera vapori, acţiona o turbină şi antrena un alternator. Funcţionând normal, reacţia este controlată.

Trei dintre cele şase reactoare ale centralei Fukushima Daiichi şi bazinul unui al patrulea reactor au fost avariate, după ce a avut loc ruperea alimentării electrice şi oprirea sistemului lor de răcire, la 11 martie.

Potrivit unor experţi, combustibilul pe care îl conţineau s-a topit şi a căzut la fundul cuvei.

De atunci, mii de muncitori au instalat şi acţionat mijloace de răcire şi decontaminare.

Autorităţile speră ca până la sfârşitul anului să stabilizeze temperatura reactoarelor sub 100 de grade Celsius, inclusiv în cazul unui nou cutremur, şi să controleze emisiile de materii radioactive, care continuă să aibă loc.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici