Opozantul Andrei Sanikov, principalul adversar al lui Lukaşenko la alegerile din Belarus, a povestit infernul trăit în închisoare

Andrei Sanikov, principalul adversar al şefului statului Belarus, Aleksandr Lukaşenko, la alegerile prezidenţiale din 2010, graţiat şi eliberat la sfârşitul săptămânii trecute, a povestit marţi infernul suportat în timpul detenţiei.

140 afișări
Imaginea articolului Opozantul Andrei Sanikov, principalul adversar al lui Lukaşenko la alegerile din Belarus, a povestit infernul trăit în închisoare

Opozantul Andrei Sanikov, principalul adversar al lui Lukaşenko la alegerile din Belarus, a povestit infernul trăit în închisoare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Este pur şi simplu oribil ce au făcut ei cu viaţa mea şi a familiei mele. Încep să îmi dau seama. Voi încerca să îmi refac viaţa împreună cu soţia mea, cu fiul meu", a declarat Sanikov, în vârstă de 58 de ani, în timpul unei conferinţe de presă din Minsk.

Andrei Sanikov a fost reţinut, la fel ca majoritatea candidaţilor opoziţiei la prezidenţiale, în timpul unei manifestaţii din Minsk, în seara alegerilor, pe 19 decembrie 2010.

Condamnat la cinci ani de închisoare pentru "organizarea de tulburări masive ale ordinii publice", el a fost graţiat de preşedintele Aleksandr Lukaşenko şi eliberat sâmbătă.

"Am semnat cererea de graţiere pentru a opri provocările, presiunea care se exercita asupra mea", a declarat Sanikov. "La un moment dat, am înţeles că mă pot aştepta la orice, inclusiv la moarte".

Sanikov a menţionat că aproximativ 30 de scrisori trimise către familia sa şi către avocatul lui nu au mai ajuns la destinaţie şi că deţinuţii care îl salutau în închisoarea din Vitebsk erau pedepsiţi şi trimişi în altă închisoare.

Capitalele europene şi Statele Unite au contestat ferm condamnarea politică a lui Sanikov, un fost ministru adjunct al Afacerilor Externe, care a militat timp de 15 ani împotriva autorităţii preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere de 18 ani.

Soţia lui Sanikov, Irina Halip, corespondent al ziarului opoziţiei ruse, Novaia Gazeta, a fost anchetată şi ea după manifestaţiile din decembrie 2010, fiind condamnată la doi ani de închisoare cu suspendare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici