Opoziţia din Turcia contestă la CEDO rezultatul referendumului care-i garantează preşedintelui Erdogan extinderea puterilor executive

Kemal Kilicdaroglu, principalul lider al opoziţiei din Turcia, a făcut marţi recurs la Curtea Europeană privind referendumul din aprilie ce i-a garantat preşedintelui turc extinderea puterilor executive, acesta conducând de asemenea un marş antiguvernamental pe o distanţă de 425 km.

441 afișări
Imaginea articolului Opoziţia din Turcia contestă la CEDO rezultatul referendumului care-i garantează preşedintelui Erdogan extinderea puterilor executive

Opoziţia din Turcia contestă la CEDO rezultatul referendumului care-i garantează preşedintelui Erdogan extinderea puterilor executive

Înainte de cea de-a 20-a zi a marşului său, preşedintele Partidului Republican al Poporului (CHP) a semnat un recurs către Curtea Europeană pentru Drepturile Omului împotriva deciziei Comisiei electorale din Turcia (YSK) de a accepta buletine de vot neştampilate la referendumul privind extinderea prerogativelor preşedintelui ţării, informează Reuters.

"Decizia YSK-ului a făcut ilegitim rezultatul referendumului", a declarat Kilicdaroglu reporterilor, în timp ce se afla în oraşul Izmit, la aproximativ 100 km de Istanbul.

Majoritatea cetăţenilor turci s-au pronunţat, la limită, în favoarea proiectului de instituire a sistemului prezidenţial, situaţie care îi va oferi prerogative sporite preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, conform rezultatelor finale ale referendumului constituţional.

Observatorii europeni au anunţat că toate buletinele de vot ar fi trebuit să fie ştampilate de către autoritatea electorală înainte de începerea votului, pentru a fi demonstrată validitatea acestora.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici