Opoziţia egipteană cere judecarea lui Mohamed Morsi şi îndepărtarea regimului islamist

Opoziţia egipteană a anunţat sâmbătă că se asociază apelurilor privind îndepărtarea regimului de la putere şi a cerut ca preşedintele islamist Mohamed Morsi să fie judecat pentru "crime" comise în cursul manifestaţiilor reprimate de către poliţie.

259 afișări
Imaginea articolului Opoziţia egipteană cere judecarea lui Mohamed Morsi şi îndepărtarea regimului islamist

Opoziţia egipteană cere judecarea lui Mohamed Morsi şi îndepărtarea regimului islamist (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Frontul Salvării Naţionale (FSN) a anunţat, într-un comunicat, că "se raliază întru totul apelurilor poporului egiptean şi forţelor sale vizând o îndepărtare a regimului tiranic şi (sfârşitul) hegemoniei (mişcării islamiste) Fraţii Musulmani", din care provine Morsi.

Frontul, principala coaliţie a opoziţiei, s-a reunit după o noapte de violenţe la Cairo, unde confruntări între poliţişti şi manifestanţi, în faţa palatului prezidenţial, s-au soldat cu un mort şi zeci de răniţi.

FSN îndeamnă, de asemenea, la organizarea unor noi manifestaţii pentru "apărarea demnităţii" egiptenilor, fără să precizeze o dată în acest sens.

Coaliţia a reclamat totodată o anchetă "independentă pentru crime" comise de către forţele de ordine, "cu scopul de a-i da în judecată pe toţi cei care sunt vinovaţi de (comiterea) acestora, începând cu preşedintele Republicii şi ministrul de Interne" Mohamed Ibrahim.

Violenţele de vineri s-au produs în pofida unui angajament al puterii şi opozanţilor de a preveni astfel de evenimente şi a favoriza un dialog, un angajament asumat printr-un document semnat sub egida Al-Azhar, o prestigioasă instituţie a islamului sunnit

FSN a exclus faptul că s-ar putea "discuta despre problema dialogului (...) înainte ca baia de sânge să înceteze, ca cei vinovaţi (de această baie de sânge) să dea socoteală şi ca revendicările să fie satisfăcute".

Coaliţia denunţă de mai multe luni o acaparare a puterii de către Morsi, primul preşedinte islamist şi civil al Egiptului, ales în iunie 2012, şi de către mişcarea islamistă Fraţii Musulmani. FSN promovează o ieşire din criză prin intermediul formării unui "Guvern de salvare naţională".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici