Opoziţia poloneză a încheiat un acord pentru realizarea unei coaliţii de guvernare. Vor elimina interdicţia aproape totală a avortului stabilită de guvernul conservator

Partidele poloneze din opoziţia pro-UE au ajuns la un acord pentru realizarea unei coaliţii, a declarat vineri candidatul lor la funcţia de prim-ministru, Donald Tusk, ceea ce le duce cu un pas mai aproape de preluarea puterii după ce au obţinut o majoritate în alegerile din 15 octombrie.

278 afișări
Imaginea articolului Opoziţia poloneză a încheiat un acord pentru realizarea unei coaliţii de guvernare. Vor elimina interdicţia aproape totală a avortului stabilită de guvernul conservator

Opoziţia poloneză a încheiat un acord pentru realizarea unei coaliţii de guvernare. Vor elimina interdicţia aproape totală a avortului stabilită de guvernul conservator

Alianţa a fost încheiată chiar dacă partidele au mai multe divergenţe plecând de la cheltuielile publice până la poziţia în problema avortului. Liderii lor spun că sunt uniţi de dorinţa de a îmbunătăţi relaţiile cu Bruxelles-ul şi de a debloca fondurile europene pentru Polonia îngheţate din cauza unei dispute cu blocul comunitar privind statul de drept, potrivit Reuters.

„Suntem pregătiţi să ne asumăm responsabilitatea pentru Polonia în următorii ani", a declarat Tusk într-o conferinţă de presă.

Într-un document, partidele au făcut o serie de promisiuni, printre care sunt restabilirea transparenţei finanţelor publice şi depolitizarea companiilor de stat. De asemenea, acordul stipulează că alianţa va anula o hotărâre a Tribunalului Constituţional din 2020 care a dus la o interdicţie aproape totală a avortului.

Problema avortului este una sensibilă într-o alianţă care include atât conservatori sociali catolici, cât şi oameni de stânga.

Preşedintele Andrzej Duda a acordat partidului naţionalist de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS) prima şansă de a forma un guvern. Dar PiS nu are majoritate şi, având în vedere că toate celelalte partide au exclus posibilitatea de a colabora cu el, sarcina sa pare aproape imposibilă.

Dacă premierul Mateusz Morawiecki nu va reuşi să obţină un vot de încredere, parlamentul va numi un alt guvern.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici