Opt agenţi CIA au fost reţinuţi în urma protestelor violente din Iran, susţine Administraţia de la Teheran

Opt presupuşi agenţi CIA au fost reţinuţi în legătură cu protestele din Iran faţă de majorarea preţurilor la carburanţi, manifestaţii catalogate de ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem iranian, drept rezultat al unei "conspiraţii foarte periculoase" orchestrate de SUA, informează agenţia Dpa.

1593 afișări
Imaginea articolului Opt agenţi CIA au fost reţinuţi în urma protestelor violente din Iran, susţine Administraţia de la Teheran

Opt agenţi CIA au fost reţinuţi în urma protestelor violente din Iran, susţine Administraţia de la Teheran

Şase presupuşi agenţi CIA au fost reţinuţi în cursul protestelor, iar alţi doi în timp ce încercau să părăsească ţara, a anunţat agenţia iraniană de ştiri IRNA, citând un comunicat al serviciului de informaţii de la Teheran.

Cei opt suspecţi, care ar fi acţionat deghizaţi ca jurnalişti şi ale căror naţionalităţi nu au fost dezvăluite, sunt acuzaţi că au transmis în SUA informaţii, imagini şi înregistrări din timpul protestelor.

Guvernul de la Teheran a blocat accesul la internet în majoritatea regiunilor ţării, restricţionând astfel fluxul de informaţii despre proteste.

Ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului, a condamnat vehement protestele faţă de majorarea preţurilor la carburanţi, catalogându-le drept rezultat al unei "conspiraţii foarte periculoase".

La rândul său, preşedintele Iranului, Hassan Rouhani, a afirmat că SUA încearcă să se folosească de tulburările civile pentru a răsturna sistemul politic islamic al ţării.

"Ei [SUA] au crezut că îi pot face pe oameni furioşi cu astfel de conspiraţii şi pot provoca până la urmă un război civil", a spus el.

Dar iranienii au arătat încă o dată că se vor apăra mereu de astfel de conspiraţii, a spus Rouhani pe site-ul său oficial.

Potrivit organizaţiei neguvernamentale Amnesty International, forţele iraniene de securitate au ucis cel puţin 143 de persoane în cursul protestelor.

Ministrul iranian de Interne, Abdolreza Rahmani Fazli, a declarat că 731 de filiale bancare, 70 de staţii de alimentare cu carburanţi şi sediile a 140 de instituţii au fost incendiate de protestatari.

Circa 200.000 de persoane au participat la proteste. Aproximativ 7.000 au fost arestate, a declarat deputatul Hossein Naqavi-Hosseini, membru al Comisiei parlamentare pentru Siguranţă Naţională.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
iran,
proteste,

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici