Pădurea de palmieri din Prevali, de pe insula Creta, a fost distrusă de un incendiu

Pădurea seculară de palmieri de pe plaja Preveli, una dintre atracţiile naturale şi turistice ale Cretei, a fost devastată de un incendiu la acest sfârşit de săptămână, au anunţat luni pompierii.

494 afișări
Imaginea articolului Pădurea de palmieri din Prevali, de pe insula Creta, a fost distrusă de un incendiu

Pădurea de palmieri din Prevali, de pe insula Creta, a fost distrusă de un incendiu (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Incendiul, care s-a declanşat din motive necunoscute sâmbătă dimineaţa, într-un sat din nordul golfului, a fost controlat duminică, a anunţat serviciul de presă al pompierilor.

Luni, forţele au rămas în zonă pentru a stinge ultimele focare, a precizat serviciul de presă.

Toată pădurea de palmieri, care se întinde pe o suprafaţă de cinci hectare, a fost afectată. "Este o catastrofă pentru un biotop rar şi secular, o zonă în principiu protejată", a declarat Kaloust Paragamian, responsabil în Creta al organizaţiei neguvernamentale WWF (Fondul Mondial pentru Natură).

În aşteptarea concluziilor anchetei cu privire la originea incendiului, el a ridicat problema absenţei protejării reale a zonei, o oază de verdeaţă traversată de râul Milopotamos la marginea unei plaje cu nisip fin, "supraexploatată turistic".

"Din fericire, 70 la sută dintre palmieri sunt încă vii, dacă nu va fi nicio intervenţie nefericită, vor înverzi în 20-30 de ani", a adăugat el.

Ministrul Mediului a explicat într-un comunicat difuzat luni că specia afectată, palmier Theophrasti, "se înmulţeşte uşor, ceea ce va ajuta în mod semnificativ" la restaurarea zonei.

Subliniind "enorma valoare ecologică, estetică şi turistică a acestui ecosistem", Ministerul Mediului a promis "să ia toate măsurile necesare" în acest scop.

Situată în nord-vestul Cretei, în apropiere de mănăstirea istorică Preveli, pădurea de palmieri şi plaja acesteia a fost preferată de călători în anii '60, înainte de a deveni una dintre zonele turistice cel mai bine cotate ale Cretei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici