Pakistanul cere Indiei dovezi în sprijinul acuzaţiilor privind atacurile de la Bombay

Premierul pakistanez, Yousuf Raza Gilani, a cerut marţi Indiei să furnizeze dovezi ale implicării unor pakistanezi în atacurile de la Bombay şi a promis cooperarea ţării sale în anchetă după primirea probelor, potrivit unui interviu difuzat de CNN.

15 afișări
Imaginea articolului Pakistanul cere Indiei dovezi în sprijinul acuzaţiilor privind atacurile de la Bombay

Yousuf Raza Gilani, premierul pakistanez (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Ne-au dat numele unor organizaţii (...), dar aceasta nu reprezintă o probă. Dacă ne vor oferi dovezi, ne angajăm să cooperăm deplin", a spus el.

"Aşteptăm să primim dovezile şi apoi ne vom exprima punctul de vedere", a adăugat premierul pakistanez.

India a afirmat că toţi autorii atacurilor coordonate comise săptămâna trecută la Bombay, soldate cu cel puţin 188 de morţi şi aproape 313 de răniţi, sunt pakistanezi.

Ministrul indian de Externe, Pranab Mukherjee, anunţase sâmbătă că responsabilitatea pentru comiterea atacurilor aparţine unor "elemente" din Pakistan.

India nu a acuzat direct guvernul pakistanez, însă, conform agenţiei de presă indiene PTI, autorităţile de la New Delhi reproşează Pakistanului "eşecul de a pune capăt terorismului care porneşte de pe teritoriul său".

Serviciile de informaţii indiene acuză grupul ilegal Laskhar-e-Taiba, cu baza în Pakistan şi activ în Kashmir, bănuit pentru comiterea atacurilor.

Ministerul indian de Externe l-a convocat luni pe ambasadorul pakistanez, Shahid Malik, pentru a-l informa că "recentul atac terorist de la Bombay a fost comis de elemente venite din Pakistan" şi a cere "o acţiune energică împotriva elementelor responsabile pentru acest atac, indiferent care sunt acestea".

Gilani a dezminţit existenţa unor divergenţe între guvern şi armata pakistaneză. Speculaţiile pe această temă au apărut sâmbătă, după ce autorităţile pakistaneze au revenit asupra deciziei de a-l trimite în India pe şeful serviciilor de informaţii, anunţând că la Bombay va sosi un reprezentant al acestora.

Premierul pakistanez a dezminţit şi informaţiile potrivit cărora armata pakistaneză s-ar putea retrage din zonele de nord-vest, unde este implicată în confruntări cu talibanii, pentru a se repoziţiona la graniţa cu India. "Vă repet că Pakistanul va acţiona foarte responsabil şi am discutat cu toate statele prietene, pentru a ne asigura că vor da dovadă de bunăvoinţă", a adăugat Gilani.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici