Pakistanul, în stare de alertă înainte de comemorarea morţii lui Osama ben Laden

Pakistanul era în stare de alertă marţi, de teama unor atentate comise de grupări islamiste locale aliate cu Al-Qaida, cu o zi înainte de comemorarea morţii lui Osama ben Laden, ucis anul trecut într-un raid american în nordul ţării.

80 afișări
Imaginea articolului Pakistanul, în stare de alertă înainte de comemorarea morţii lui Osama ben Laden

Pakistanul, în stare de alertă înainte de comemorarea morţii lui Osama ben Laden (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

"Forţelor de securitate li s-a cerut să dea dovadă de vigilenţă sporită înaintea acestei aniversări", a declarat un oficial pakistanez, sub acoperirea anonimatului.

"Ele sunt într-un grad ridicat de alertă şi au ordin să fie foarte atente pentru că este o zi importantă", a adăugat acesta.

Mai multe ambasade occidentale la Islamabad şi-au avertizat cetăţenii cu privire la riscul unor atentate cu această ocazie, sfătuindu-i să-şi limiteze deplasările şi să evite locurile publice.

Anul trecut, în zilele care au urmat uciderii lui ben Laden, o serie de atentate violente au provocat moartea a zeci de persoane în ţară. Acestea au fost revendicate de Mişcarea Talibanilor din Pakistan (TTP), principala mişcare rebelă din nord-vestul ţării, aliată cu organizaţia teroristă Al-Qaida.

Ben Laden a fost ucis de forţele speciale americane la 2 mai 2011, într-un oraş liniştit, Abbottabad, într-o casă situată la câteva sute de metri de cea mai mare academie militară din ţară, sporind suspiciunile de complicitate între armata pakistaneză, care a negat întotdeauna că ar fi ştiut despre prezenţa sa acolo, şi reţelele islamiste.

Islamabadul a format de atunci o comisie de anchetă în acest caz, care nu a anunţat public nici o concluzie până în prezent.

La un an de atunci, Pakistanul îi adăposteşte în continuare pe unii dintre suspecţii de terorism cei mai căutaţi de americani, între care sucesorul lui ben Laden la conducerea Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, precum şi pe liderul talibanilor afgani, mollahul Omar, potrivit unor surse concordante din securitate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici