Palestinieni răniţi în confruntări cu forţele israeliene, la comemorarea morţii lui Yasser Arafat

Zeci de palestinieni au fost răniţi în timpul unor ciocniri cu forţele israeliene în Cisiordania ocupată, miercuri, în timpul comemorării a 11 ani de la decesul liderului palestinian Yasser Arafat, a anunţat Ministerul Sănătăţii, relatează AFP în pagina electronică.

379 afișări
Imaginea articolului Palestinieni răniţi în confruntări cu forţele israeliene, la comemorarea morţii lui Yasser Arafat

Palestinieni răniţi în confruntări cu forţele israeliene, la comemorarea morţii lui Yasser Arafat

Cel puţin patru persoane au fost rănite de gloanţe reale în oraşul palestinian Al-Bireh, în apropiere de Ramallah, a anunţat Ministerul palestinian al Sănătăţii. Alţi şase palestinieni au fost atinşi de gloanţe adevărate în timpul unor ciocniri care au avut loc în oraşul Tulkarem.

În total, "62 de cetăţeni au fost răniţi de gloanţe reale şi de cauciuc în timpul unor ciocniri cu ocupantul (israelian) la Tulkarem, Ramallah, Al-Bireh şi Betleem", potrivit palestinienilor.

Armata israeliană a afirmat că forţele sale au răspuns unor atacuri. "Insurgenţii au atacat forţele lansând asupra lor cocteiluri Molotov şi pietre. Prin urmare, forţele au răspuns" în special cu gloanţe reale, potrivit unui comunicat de presă.

Între 200 şi 300 de palestinieni care intonau cântece naţionaliste au avansat cu un tractor în Al-Bireh, aruncând pietre şi anvelope arse spre forţele de ordine israeliene. La rândul lor, forţele au lansat gaze lacrimogene şi glonaţe adevărate pentru a-i dispersa.

În Gaza, circa 200 de palestinieni au manifestat în faţa sediului ONU, afişând portrete ale lui Arafat, dar nu s-au înregistrat violenţe.

De la începutul lunii octombrie, 10 israelieni au fost ucişi în atacuri palestiniene în care au fost folosite cuţite şi arme, a anunţat Ministerul israelian de Externe. Ministerul palestinian al Sănătăţii a spus că 79 de palestinieni au fost ucişi în aceeaşi perioadă. Majoritatea dintre ei erau presupuşi atacatori care se foloseau de cuţite sau vehicule. Alţii au fost ucişi în confruntări cu forţele de securitate israeliene, care au folosit gaze lacrimogene, gloanţe de cauciuc, precum şi muniţie şi comandouri sub acoperire împotriva palestinienilor care aruncau pietre şi sticle incendiare.

Fostul preşedinte palestinian, Yasser Arafat, a murit pe data de 11 noiembrie 2004, la vârsta de 75 de ani, într-un spital militar din apropiere de Paris. Responsabili palestinieni spun că Israelul este respnsabil de decesul lui Arafat, care a murit otrăvit, potrivit acestora.

Într-o declaraţie televizată, actualul preşedinte palestinian, Mahmoud Abbas, a spus că trebuie elucidat un mare mister privind moartea lui Arafat, dând asigurări poporului său că o "comisie de anchetă îşi va continua activitatea până când va fi descoperit adevărul".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici