Până la zece procente din foştii deţinuţi de la Guantanamo comit din nou acte teroriste

Secretarul american al Apărării, Robert Gates, a declarat joi că între cinci şi zece la sută din deţinuţii eliberaţi din închisoarea americană de la Guantanamo comit din nou acte teroriste.

31 afișări
Imaginea articolului Până la zece procente din foştii deţinuţi de la Guantanamo comit din nou acte teroriste

Până la zece procente din foştii deţinuţi de la Guantanamo comit din nou acte teroriste (Imagine: Mediafax Foto)

"Mi s-a spus că rata recidiviştilor, (...) cei care se întorc pe câmpul de luptă, se situează probabil între cinci şi zece la sută, poate 6 sau 7 procente, ceva de genul acesta", a precizat Gates.

"Nu avem multe cazuri specifice. Ne referim la unul, două, trei, zece, despre care avem informaţii", a adăugat el.

Armata americană a anunţat săptămâna aceasta că fostul deţinut de origine kuwaitiană, Abdullah Saleh al-Ajmi, este autorul unui atentat sinucigaş comis la luna trecută la Mosul.

Statele Unite au fost criticate dur de organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului şi de mai multe ţări, pentru că deţin pentru perioade îndelungate suspecţi de terorism la Guantanamo, fără să îi judece.

"Sunt mulţi deţinuţi acolo pe care, sincer, am fi pregătiţi să îi predăm guvernelor din ţările lor de origine (...) Însă acestea nu sunt pregătite să îi primească sau nu avem deloc încredere că autorităţile din ţara respectivă îi vor ţine încarceraţi", a subliniat Gates.

Peste 500 de deţinuţi au fost eliberaţi de la Guantanamo din ianuarie 2002, însă alţi 270 rămân în continuare încarceraţi în acest centru, potrivit Pentagonului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici