Papa acceptă demisia unui episcop irlandez implicat într-o anchetă privind cazuri de pedofilie

Papa Benedict al XVI-lea a acceptat demisia de la conducerea diocezei din oraşul Cloyne a episcopului irlandez John Magee, implicat într-o anchetă privind cazuri de pedofilie, a anunţat miercuri serviciul de presă al Vaticanului într-un comunicat.

24 afișări
Imaginea articolului Papa acceptă demisia unui episcop irlandez implicat într-o anchetă privind cazuri de pedofilie

Papa acceptă demisia unui episcop irlandez implicat într-o anchetă privind cazuri de pedofilie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Sfântul Părinte a acceptat demisia de la conducerea pastorală a diocezei din Cloyne prezentată de episcopul John Magee, în conformitate cu articolul 401, paragraful 2 din codul de drept canonic ", se arată în comunicat.

Articolul în cauză prevede prezentarea demisiei pentru "cauze grave", nespecificate şi altele decât cele legate de vârstă, 75 de ani.

Episcopul Magee, în vârstă de 73 de ani, care a fost secretarul particular a trei papi, Paul al VI-lea, Ioan Paul şi Ioan Paul al II-lea, a fost implicat într-un scandal legat de abuzuri sexuale comise asupra unor copii din Irlanda într-un raport realizat în decembrie 2008 de Biserica catolică irlandeză.

Autorii acestui raport care relevă, între altele, cazurile a doi preoţi din Cloyne acuzaţi de abuzuri sexuale asupra copiilor, consideră că măsurile de protecţie a copiilor sunt "neadaptate şi sub anumite aspecte periculoase".

Un raport publicat în Irlanda după trei ani de investigaţii a dezvăluit modalitatea prin care Biserica catolică din această ţară a ascuns abuzurile sexuale comise asupra anumitor copii de preoţi vreme de mai multe decenii.

La 11 decembrie, Papa şi-a prezentat scuzele pentru aceste abuzuri, calificând drept "crime abominabile" acţiunile preoţilor irlandezi pedofili ascunse de superiorii lor ierarhici.

Ulterior, episcopul John Magee şi-a prezentat "scuzele sincere" victimelor abuzurilor sexuale din dioceza sa din oraşul Cloyne, potrivit unui comunicat publicat miercuri.

"În momentul demisiei, aş vrea să-mi ofer din nou scuzele oricărei persoane care ar fi fost victima abuzurilor unuia sau mai mulţi preoţi ai diocezei din Cloyne cât timp am fost episcop", a declarat el. " Celor pe care i-am dezamăgit într-un fel sau altul sau pe care i-am făcut să sufere printr-o omisiune a mea, le cer iertare".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici