PAPA BENEDICT AL XVI-LEA DEMISIONEAZĂ începând cu 28 februarie: Nu mai am forţele necesare pentru a conduce Biserica - VIDEO

Papa Benedict al XVI-lea îşi anunţă demisia începând cu 28 februarie, a declarat purtătorul de cuvânt al Vaticanului. Papa Benedict al XVI-lea susţine că nu mai are "forţele" necesare pentru a conduce Biserica din cauza vârstei sale. Purtătorul de cuvânt al Vaticanului a anunţat un "nou Papă pentru Paşti".

Urmărește
18461 afișări
Imaginea articolului PAPA BENEDICT AL XVI-LEA DEMISIONEAZĂ începând cu 28 februarie: Nu mai am forţele necesare pentru a conduce Biserica - VIDEO

PAPA BENEDICT AL XVI-LEA DEMISIONEAZĂ (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Papa a anunţat că va renunţa la ministerul său la ora 20.00 (21.00 ora României), la 28 februarie. Atunci va începe perioada «sede vacante» (locul vacant)", a precizat purtătorul de cuvânt Federico Lombardi, într-un anunţ fără precedent în istoria Bisericii Catolice.

În anunţul în latină, tradus ulterior de către Vatican, Benedict al XVI-lea, în vârstă de 85 de ani, a spus că a "ajuns la certitudinea că forţele (sale), din cauza vârstei ("ingravescentem aetatem" în latină), nu mai sunt apte pentru a exercita adecvat ministerul" de Papă şi Episcop al Romei.

El a făcut acest anunţ într-o sală a Palatului Apostolic, în cursul unui consistoriu, la Vatican, pentru canonizarea martirilor din Otranto

"În lumea de astăzi, supusă unor schimbări rapide şi agitată de probleme de mare importanţă pentru viaţa credinţei, pentru a conduce barca Sfântului Petru şi a propovădui Evanghelia, forţa corpului şi a spiritului sunt la fel de necesare", a spus Papa.

Vaticanul anunţă "un nou Papă pentru Paşti"

"Ar trebui să avem un nou Papă pentru Paşti", a declarat în cadrul unei întâlniri cu presa părintele Federico Lombardi, adăugând că un conclav ar urma să fie organizat în următoarele 15-20 de zile după demisie.

Benedict al XVI-lea, care are 85 de ani şi nu va participa la conclav, urmează să se retragă într-o mănăstire din incinta Vaticanului, după un sejur iniţial în reşedinţa papală de vară din Castel Gandolfo, în apropiere de Roma.

Benedict al XVI-lea nu va avea "niciun rol" în conclav şi, după ce va părăsi funcţia, ar urma să ducă o "viaţă de rugăciune", a declarat părintele Lombardi, subliniind că nu este vorba "despre o decizie improvizată, ci pregătită".

"El a declarat deseori că vrea să îşi dedice timpul rugăciunii, reflecţiei şi eventual scrisului (...). Aceasta va depinde de el", a declarat purtătorul de cuvânt.

În timpul pontificatului de opt ani, Benedict al XVI-lea s-a confruntat cu un scandal de abuzuri de pedofilie în rândul clerului, cea mai profundă criză a Bisericii contemporane.

Anul trecut, el a fost nevoit să facă faţă, în interiorul Vaticanului, unui scandal de scurgeri de informaţii confidenţiale care a condus la condamnarea majordomului său, Paolo Gabriele, un simptom al nemulţumirilor şi divergenţelor din cadrul Curiei, dar şi o trădare personală, care l-a afectat mult pe Joseph Ratzinger.

Papa a adăugat că forţa i-a "slăbit, în ultimele luni". "Într-o asemenea măsură, că trebuie să îmi recunosc incapacitatea de a administra bine ministerul care mi-a fost încredinţat", a continuat el.

Într-o carte-interviu intitulată "Lumina lumii", publicată în 2010, Papa a vorbit despre posibilitatea demisiei în cazul în care nu se va mai simţi în stare să continue.

Răspunzând unei întrebări a jurnalistului german Peter Seewald, Benedict al XVI-lea a declarat că un papă "are dreptul şi, în funcţie de circumstanţe, datoria să se retragă" dacă simte că forţele sale "fizice, psihologice şi spirituale" îi scad.

Într-o conferinţă de presă, Lombardi a recunsocut că "Papa ne-a luat puţin prin surprindere, în plus într-o zi de sărbătoare pentru Vatican".

În opinia sa, Papa a "profitat de ocazia că un număr mare de cardinali s-a reunit la Roma" în cadrul consistoriului. "Cei mai mulţi nu au fost informaţi n avans", a dat asigurări Lombardi.

El a subliniat că Papa, "în transparenţa şi onestitatea sa a constatat el-însuşi" starea sa. "Noi am notat, şi noi, această oboseală, în ultima perioadă; exista un dezechilibru între forţele sale şi efortul necesar", a adăugat Lomardi.

Singurul precedent în istoria Bisericii, Celestin al V-lea, a abdicat din funcţie imediat după ce a fost întronizat, în 1924. El a trăit izolat până la desemnarea sa ca Papă şi nu se simţea pregătit să îşi asume acest rol în Biserică.

Pentru a-şi exprima surpriza, decanul cardinalilor, monseniorul Angelo Sodano, a vorbit despre un "trăznet pe cerul senin".

Premierul italian demisionar Mario Monti s-a declarat, de asemenea, "foarte zguduit de acest anunţ neaşteptat".

Preşedintele francez François Hollande a calificat decizia Papei ca "eminamente respectabilă".

Germania, ţara de origine a cardinalului Joseph Ratzinger şi-a exprimat "respectul" şi "recunoştinţa" faţă de Papă, care "a condus Biserica aşa cum a făcut-o el timp de opt ani".

Născut la 16 aprilie 1927, într-o familie modestă din foarte catolicul land Bavaria, la Marktl-am-Inn, Joseph Ratzinger i-a succedat foarte charismaticului Papă Ioan Paul al II-lea, la 19 aprilie 2005, la vârsta de 78 de ani, după ce a condus timp de aproape un sfert de secol Congregaţia pentru Doctrina Credinţei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici