Papa Benedict, solicitat să depună mărturie sub jurământ în cazuri de pedofilie

Un avocat american a depus o petiţie la un tribunal din Kentucky pentru a cere ca Papa Benedict al XVI-lea să depună mărturie sub jurământ în cazul mai multor dosare ale unor preoţi acuzaţi de pedofilie în Statele Unite.

65 afișări
Imaginea articolului Papa Benedict, solicitat să depună mărturie sub jurământ în cazuri de pedofilie

Papa Benedict, solicitat să depună mărturie sub jurământ în cazuri de pedofilie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

William McMurry a afirmat că Vaticanul era la curent de mai mult timp cu scandalurile referitoare la copii violaţi de preoţi.

Potrivit petiţiei, Benedict al XVI-lea fusese înştiinţat despre ce se întâmplă în Statele Unite încă de când era cardinal şi când conducea Congregaţia pentru Doctrina Credinţei - timp de 24 de ani până la numirea sa ca papă.

Avocatul susţine că Papa "i-a descurajat pe procurori să-i urmărească pe preoţii acuzaţi şi a încurajat tăcerea pentru a proteja reputaţia Bisericii catolice".

Congregaţia pentru Doctrina Credinţei avea responsabilitatea depisării unor astfel de cazuri şi primea de asemenea plângeri ale episcopilor americani referitoare la preoţi incriminaţi în diverse dioceze, a adăugat McMurry.

În petiţia sa, el a explicat că o serie de documente dezvăluite săptămâna trecută de cotidianul New York Times "demonstrează fără echivoc legătura Papei Benedict al XVI-lea, fostul cardinal Ratzinger, cu violurile şi agresiunile sexuale ale căror victime au fost copii din Statele Unite".

"Aceste documente evidenţiază direct implicarea Papei Benedict al XVI-lea în decizia Sfântului Scaun de a ţine secrete abuzurile clerului său din Statele Unite", potrivit documentului.

Cotidianul american a publicat mai multe scrisori şi documente care demonstrează că în perioada în care conducea Congregaţia pentru Doctrina Credinţei, Benedict al XVI-lea fusese înştiinţat despre cazul preotului Lawrence Murphy, acuzat de violarea a cel puţin 200 de tineri într-o şcoală pentru surzi din Wisconsin.

După publicarea acestor documente, numeroase alte victime ale violurilor au acuzat tăcerea cardinalului Ratzinger.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici